18 са вече жертвите на разрушенията и пожара, предизвикани от руска ракета, която се заби вчера следобед в търговски център в Кременчук.

59 са ранени, десет от тях тежко, а 40 са изчезнали. По време на обстрела в търговския център може да са се намирали до 1000 души.

Украинският президент Володимир Зеленски определи обстрела като един от най-жестоките терористични актове в историята на Европа и поиска Русия да бъде обявена за терористична държава.

Началникът на Полтавската областна военна администрация Дмитрий Лунин заяви, че спасителите продължават да работят, съобщи Укринформ.

В резюмето си от днес Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW), коментира безразборните ракетни удари срещу украински градове - "Тъй като руските сили продължават да изразходват запасите си от високопрецизни оръжия, подобни атаки, които причиняват значителни съпътстващи щети сред цивилното население, вероятно ще ескалират."

Руските военни власти продължават да търсят начини да попълнят все по-изчерпаните си възможности на силите, без да обявяват обща мобилизация. Неназован високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви на 27 юни, че руските сили вероятно изпитват недостиг на висши военни ръководители и разчитат все повече на пенсионирани офицери и резервисти, за да заместят офицерските загуби.

Както ISW вече е оценявала, такива резерви едва ли ще осигурят на руските сили значимо възстановяване на силовите способности.

Лидерите на Г-7 в съвместно изявлението осъдиха обстрела на търговския център, определиха го като военно престъпление. "Ние, лидерите на Г-7, осъждаме отвратителното нападение срещу търговския център "Кременчук". Скърбим заедно с Украйна за невинните жертви на това брутално нападение. Безразборното нанасяне на удари по невинни цивилни граждани е военно престъпление. Руският президент Путин и всички отговорни лица ще бъдат подведени под отговорност."

Седморката увери и че непоколебимата подкрепа за Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Няма да се успокоим, докато Русия не прекрати бруталната си и безсмислена война срещу Украйна.