Руското военно командване вероятно е дислоцирало известен брой войници, за да подсили приоритетната си настъпателна операция в посока Покровск, съобщават от Института за изследване на войната.

Предполага се, че при това дислоциране Русия е имала за цел и да се защити срещу украинската инвазия в Курска област.

Общото впечатление е, че тя оказва повсеместно влияние върху руските операции.

Украинските сили продължиха да атакуват Курска област и на 31 август, макар и да нямаше потвърдено украинско настъпление.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров отчете, че руските сили продължават да използват летища на територията си, които попадат в рамките на обхвата на украинските далекобойни ракети ATACMS.

Така Умеров допълнително подчерта негативния ефект от ограниченията на САЩ върху използването на ракетите, предоставени от Украйна от съюзниците й.

Руското военно командване е реорганизирало 1-ви и 2-ри армейски корпус в Донецката и Луганската народни републики, за да създаде две нови армии: съответно 51-ва и трета.

Институтът за изследване на войната отчита, че Кремъл продължава с усилията си да дефинира традиционните и културни ценности на Русия като част от продължаващите усилия за определяне на руската държавна идеология.

В същото време Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) съобщи на 31 август, че украинският главнокомандващ армията - генерал Александър Сирски официално е назначил капитан първи ранг Роман Хладкий за началник-щаб на новосъздадените сили, отговарящи за безпилотни системи.

Руските сили наскоро напреднаха в посока Часов Яр, Покровск и град Донецк.

Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да побързат с военната помощ

Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да побързат с военната помощ

Докато Русия настъпва край Покровск, Торецк и Часов Яр в Донецка област

От Института за изследване на войната уточняват, че има данни, че руските сили не са в състояние да водят битки в Украйна с пълния си капацитет поради недостиг на жива сила и оборудване - проблеми, в резултат на неефективната политика на Кремъл по отношение на войната.