Украинският президент Володимир Зеленски упражни допълнителен натиск върху своите западни съюзници и призова за повече навременна помощ, докато на фона Украйна печели територия в Русия, но бива отблъсната в Донецка област, пише "Политико".

"Нашите момчета се справят страхотно на всички фронтове. Въпреки това има нужда от по-бърза доставка на доставки от нашите партньори", каза Зеленски във вечерно обръщение в неделя.

"Необходими са решения, както и навременна логистика за обявените пакети помощи. Обръщам се специално към Съединените щати, Обединеното кралство и Франция", добави той.

Русия бързо настъпва край Покровск, Торецк и Часов Яр в Донецка област. Руските сили почти превзеха Красногоровка и окупираха Ню Йорк, град в Донецка област, каза украинска армейска бригада в публикация в Telegram в неделя.

DeepState: Русия се е нахвърлила на Донбас, а Украйна - в Курск

DeepState: Русия се е нахвърлила на Донбас, а Украйна - в Курск

Ситуацията на фронта

"Врагът се разпространява в региона. Степента на напредък е много висока. И, за съжаление, сега неговият настъпателен потенциал тук е ограничен не от силата на нашата съпротива, а по-скоро от неговите резерви", казаха от бригадата.

Местните украински власти също обявиха принудителна евакуация в района. "Повече от 53 000 души, включително почти 4000 деца, все още живеят тук, но напоследък фронтът се приближи твърде много до Покровск, така че трябва да реагираме по съответния начин", каза Вадим Филашкин, губернатор на Донецк, в изявление в понеделник.

Украйна постига повече успехи отвъд границата на руска земя, където изненада силите на Кремъл преди близо две седмици.

Украйна е повредила трети мост над река Сейм

Украйна е повредила трети мост над река Сейм

Структурите са били част от критични снабдителни линии за руските войски

Съобщава се, че в Курска област в Русия украинската армия е разрушила и трите моста над река Сейм, каза руският военен кореспондент Владимир Романов в публикация в Telegram в понеделник.

Украинската армия също напредна югоизточно от Суджа в Русия и превзе още три села в Курска област, според нова актуализация от проект за картографиране на войната, свързан с украинското министерство на отбраната.

Генералният щаб на украинската армия съобщи за успешен удар на завод "Кавказ" в близката Ростовска област. "Нефт и петролни продукти са били съхранявани там" и са доставяли руската армия, се казва в изявление .

В отговор на призива на Зеленски, говорител на министър-председателя на Обединеното кралство Кийр Стармър каза, че Обединеното кралство ще подкрепя Украйна, докато трае конфликтът, и каза, че "няма промяна" по отношение на забраната срещу използването на британските ракети Storm Shadow в Русия, но че продължават разговорите със САЩ и Франция относно ситуацията в региона.

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия твърди, че атаката срещу Курск означава липса на мирни преговори с Украйна засега, но запазва предложенията на Путин