Украйна заяви в понеделник, че постига целите си в двуседмичното си нахлуване в руския регион Курск, след като Москва потвърди, че украинските сили са повредили трети мост, използван за снабдяване на войски, предава "Ройтерс".

Киев твърди, че е превзел над 80 селища на площ от повече от 1150 квадратни километра в Курск, откакто започна трансграничната атака на 6 август, най-голямата инвазия в Русия след Втората световна война.

Президентът Володимир Зеленски казва, че нападението срещу района на Курск, граничещ с Източна Украйна, има за цел да създаде буферна зона и да изтощи военната машина на Москва, повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия .

"Постигаме целите си", написа той в приложението за съобщения Telegram в понеделник.

Уточнявайки, че още руски войници са взети в плен, той каза: "Сутринта има ново попълване на обменния фонд за нашата държава".

Командващият военновъздушните сили на Киев каза в неделя, че неговите сили са унищожили два моста през последните дни, за да отслабят логистиката на противника.

Украйна напредва в Курска област, но ISW пита за следващите стъпки

Украйна напредва в Курска област, но ISW пита за следващите стъпки

Москва търси откъде да прехвърли сили

Русия потвърди в понеделник, че Украйна е ударила и повредила трети мост над река Сейм. Украйна все още не е коментирала третия отчетен удар.

Военни анализатори казаха, че структурите са били част от критични снабдителни линии за руските войски, защитаващи района

Във вечерното си обръщение в неделя Зеленски каза, че неговите войски създават буферна зона по границата на Украйна с Русия, част от това, което той описа като "максимални контраофанзивни действия", насочени към накърняване на военния потенциал на Москва.

"Всичко, което нанася загуби на руската армия, руската държава, техния военно-промишлен комплекс и тяхната икономика - всичко това ни помага да предотвратим разрастването на войната", каза Зеленски.

DeepState: Русия се е нахвърлила на Донбас, а Украйна - в Курск

DeepState: Русия се е нахвърлила на Донбас, а Украйна - в Курск

Ситуацията на фронта

В понеделник командирът на сухопътните сили на Украйна Александър Павлюк каза в Telegram, че войските "успешно изпълняват задачи" в Курска област и залавят руски военнопленници, които да бъдат разменени за украински войници.

Павлюк публикува кадри на група от повече от 10 души с вдигнати ръце, които вървят по пътя, както и още няколко войници, коленичили до пътя.

Той не каза колко руски пленници са взети.

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия: Настъплението край Курск сложи край на възможността за преговори

Русия твърди, че атаката срещу Курск означава липса на мирни преговори с Украйна засега, но запазва предложенията на Путин

Въпреки успехите в руския регион Курск, украинските сили са в отбрана близо до стратегическия източен град Покровск, където Русия стабилно напредва през последните седмици.

Градът, чието предивоенно население е около 60 000 души, е важен транспортен център за украинските доставки в голяма част от района на Източен Донбас.

Руските войски сега са на около 10 км от покрайнините на града, според Сергей Добрияк, началник на местната военна администрация.

Русия евакуира повече от 121 хиляди жители от граничните райони на Курска област

Русия евакуира повече от 121 хиляди жители от граничните райони на Курска област

Евакуираните се приемат в центрове за временно настаняване в 11 региона, включително в в областите Москва, Твер, Кострома и Тула