Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски заяви, че от първите часове на сряда украинските военни са пленили над 100 руски военнослужещи в Курска област и са разгромили руските формации край Суджа.

"От началото на днешния ден войските в определени направления (в Курска област - бел. ред.) са напреднали от 1 до 2 километра. Приключи издирването и унищожаването на противника в град Суджа. От началото на деня повече от 100 вражески служители са били заловени", каза Сирски в доклад до президента Зеленски.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските войски са унищожили руски изтребител Су-34 край Курска област.

"Тази нощ на територията на Курска област (РФ) при изпълнение на бойна задача със силите и средствата на зенитно-ракетните войски на ВВС на Украйна е унищожен руски изтребител-бомбардировач Су-34," съобщиха от Генералния щаб. 

Русия не е коментирала съобщенията за загубата на Су-34.

Сирски: 74 населени места в Курска област са под контрола на Украйна

Сирски: 74 населени места в Курска област са под контрола на Украйна

Това написа Зеленски в официалния си канал в Telegram, публикувайки видео разговор със Сирски

Украинското нахлуване в Курска област продължава повече от седмица. Ударите на украинските въоръжени сили следват един след друг в различни посоки.

Боевете стават все по-ожесточени, като някои населени места биват евакуирани. Междувременно Русия уверява, че ситуацията е под контрол.

След настъплението на Украйна в руската Курска област и множеството бежанци от двете области - Курск и Белгород, властите обмислят идея да отведат бежанците в окупираните от Русия области на Украйна. Търсят се и строители на окопи за района на Курск.

ISW: Украинските сили настъпват в 41 населени места в Курска област

ISW: Украинските сили настъпват в 41 населени места в Курска област

Според Зеленски те контролират 74 населени места в Курска област

Украйна в продължение на една седмица не коментира случващото се в Курска област, а президентът Володимир Зеленски само направи намек в едно от своите вечерни изявления. Едва на 13 август говорителят на украинското външно министерство Георгий Тихий заяви, че Украйна не иска да окупира руски територии, а да защити своите войници от руските удари, като отдалечи руските военни от своята граница. 

Украински войници пробиха руската граница преди седмица при изненадваща атака, която според руския президент Владимир Путин е имала за цел да подобри преговорната позиция на Киев преди евентуални преговори и да забави напредването на руските сили по фронта. Офанзивата позволи на Украйна да завземе част от руска територия, демонстрирайки слабостта на руската гранична отбрана и принуждавайки Москва да евакуира над 200 000 души, докато мобилизира резерви.