Украйна не се интересува от превземане на територия в руската Курска област, а иска да защити живота на своите хора, като попречи на Русия да премести допълнителни части в Донецка област и да затрудни логистиката на руските войски, каза Георгий Тихий, говорител на украинската външно министерство, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"За разлика от Руската федерация, Украйна не се нуждае от чуждо. Украйна не се интересува от превземане на територия в Курска област, ние искаме да защитим живота на нашите хора", каза Тихий на брифинг в Киев, предава Интерфакс-Украйна.

Той отбеляза, че от района на Курск само от началото на лятото са нанесени повече от 2 хиляди удара по граничещата с него Сумска област на Украйна, използвани са 255 управляеми бомби и над 100 ракети.

"За съжаление, Украйна няма достатъчно възможности да нанася удари на големи разстояния с оръжията, с които разполага, за да се защитава от този терор. Тези решения, за които ние настояваме, все още ги няма. Ето защо е необходимо с помощта на украинските въоръжени сили тези гранични райони да бъдат освободени от руски военни контингенти, нанасящи удари по Украйна", подчертаха от украинското външно министерство.

Русия обяви, че е спряла настъплението на Украйна в Курска област

Русия обяви, че е спряла настъплението на Украйна в Курска област

Тези съобщения нямат независимо потвърждение

Говорителят на външното министерство отбеляза, че Украйна постига "съответни цели" в Курска област и ще продължи да го прави, тъй като това е необходимо за сигурността и отбраната на страната.

Тихий също така добави, че операцията в района на Курск не позволява на Русия да изпрати допълнителни части в Донбас, което усложнява логистиката.

"Украинските въоръжени сили са цивилизовани европейски военни сили, които напълно спазват законите и обичаите на войната и международното хуманитарно право. Целите на украинските въоръжени сили са само военни. Целта на операцията е да запазим живота на нашите хора и да защитим територията на Украйна от атаките на Руската федерация", каза представител на украинското външно министерство.

Министерството също така предупреди, че Русия може да фабрикува нарушения на международното хуманитарно право от украинските сили, включително обличане на руски войници в украински униформи.

"Предупреждаваме нашите партньори да бъдат подготвени за подобно развитие на събитията и ако има такива опити от страна на Руската федерация, да бъдат бдителни и да не се поддават на руската пропаганда", каза Тихий.

Русия евакуира още един регион навътре в Курска област

Русия евакуира още един регион навътре в Курска област

Властите помолиха всички жители да напуснат домовете си сами, като нарече ситуацията в района "много трудна".