Във вторник руските сили отвърнаха на украинските войски с ракети, дронове и въздушни удари, спирайки напредъка на Украйна след най-голямата атака срещу суверенна руска територия от началото на войната, съобщава Ройтерс.

Украински войници пробиха руската граница преди седмица при изненадваща атака, която според руския президент Владимир Путин е имала за цел да подобри преговорната позиция на Киев преди евентуални преговори и да забави напредването на руските сили по фронта. Офанзивата позволи на Украйна да завземе част от руска територия, демонстрирайки слабостта на руската гранична отбрана и принуждавайки Москва да евакуира над 200 000 души, докато мобилизира резерви.

Руски военни блогъри съобщават за интензивни битки в Курска област, където украинските сили се опитват да разширят контрола си. Въпреки това Русия разполага войници и тежко въоръжение и отблъсва много от украинските атаки. "Неконтролираното настъпление на врага вече е спряно", заяви генерал-майор Апти Алаудинов, командир на чеченския специален отряд "Ахмат". Той допълни, че украинският план за блицкриг не е успял.

"През последното денонощие загубите на украинските въоръжени сили възлизат на до 420 военнослужещи, 55 бронирани машини, включително три танка, осем бронетранспортьора, бойна машина на пехотата, 43 бойни бронирани машини, 31 машини, реактивна система за залпов огън. пускова установка и артилерийско оръжие", се казва в доклада на Министерството на отбраната на Руската федерация, цитиран от Интерфакс.

Ведомството твърди, че за целия период на бойните действия в това направление (т.е. от 6 август) украинските въоръжени сили са загубили до 2030 военнослужещи.

Тези данни обаче няма ка да бъдат проворени, докладите на украинската армия за загубите в района на Курск, където се развива украинското настъпление, не бяха коментирани.

Все още не е ясно коя страна контролира руския град Суджа, ключова точка за газовите доставки от Русия към Европейския съюз. "Газпром" съобщи във вторник, че газоподаването през Суджа не е засегнато.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област, Алексей Смирнов, съобщи в понеделник, че Украйна контролира 28 населени места в региона, а нахлуването е с дълбочина около 12 км и ширина 40 км. Украйна обаче твърди, че контролира 1000 квадратни километра руска територия, много повече от посоченото от Смирнов. Независима проверка на бойното поле не е възможна, отбелязва Ройтерс.

Русия евакуира още един регион навътре в Курска област

Русия евакуира още един регион навътре в Курска област

Властите помолиха всички жители да напуснат домовете си сами, като нарече ситуацията в района "много трудна".

В резиденцията си Ново-Огарьово извън Москва, Путин заяви на висши служители, че Русия ще изтласка украинските войски и обеща "достоен отговор". Той също така подчерта, че руските сили ускоряват напредването си по други части на фронта.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в нощното си обръщение посочи, че операцията в Русия е въпрос на украинската сигурност, тъй като регионът на Курск е бил използван от Русия за нанасяне на удари срещу Украйна. Въпреки това, насочването на сили към Курск може да остави други части на фронта уязвими, особено при напредъка на Русия. Русия, която разполага с много по-голяма армия, може да се опита да обкръжи украинските сили.

Русия засилва атаките към Покровск

Русия засилва атаките към Покровск

Битките на фронта край Покровск съставляват повече от една трета от всички битките на фронта

Западните поддръжници на Украйна, които се стремят да избегнат ескалация на конфликта до пряка конфронтация с Русия и НАТО, заявиха, че не са били предупредени за украинската офанзива. Путин твърди, че Западът използва Украйна за водене на прокси война срещу Русия, а нахлуването в границата е опит да се подкопае руската вътрешна стабилност.

Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) изрази загриженост, че Зеленски предприема "луди стъпки", които рискуват ескалация на конфликта извън границите на Украйна.

В Курска област вече са евакуирани 121 000 души, като още 59 000 са в процес на евакуация, съобщават местните власти. В съседната Белгородска област, която граничи с Курска, са евакуирани 11 000 цивилни, според губернатора на региона.

Почти всички руснаци напуснали Краснояружкия район

Почти всички руснаци напуснали Краснояружкия район

Според преброяването от 2021 г. районът се населява от 14 хиляди души