Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е провел заседание на щаба, на което е изслушал доклад на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски за ситуацията на фронта и "операцията в Курска област", съобщава Би Би Си.

"Благодарни сме на всички войници и командири за тяхната твърдост и решителни действия. Възложихме на министъра на вътрешните работи, други служители и СБУ да изготвят хуманитарен план за района, където ще се проведе операцията", написа той в социалните мрежи.

Както съобщи Сирски в щаба, украинските военни в момента контролират около 1000 квадратни километра от територията от Курска област.

Нахлуването в Курска област - сигнал към САЩ, че украинците могат да воюват

Нахлуването в Курска област - сигнал към САЩ, че украинците могат да воюват

Операцията все още се оценява като рискована и с неясна цел

Зеленски каза още, че е инструктирал Министерството на отбраната и дипломатите да представят списък с необходимите действия, за да получат разрешение от партньорите да използват оръжия с голям обсег за защита на украинска територия.

По-рано в понеделник украинският министър на отбраната Рустем Умеров каза, че в разговор с френския си колега е призовал за премахване на забраните за нанасяне на удари по военни цели на руска територия.

"Проведох продуктивен разговор със Себастиен Лекорню, министър на Въоръжените сили на Франция", написа Умеров в социалната мрежа X. "Настоях за необходимостта от премахване на забраната за нанасяне на удари по военни цели на вражеска територия."

Пентагонът благослови използването на американски оръжия в Курска област

Пентагонът благослови използването на американски оръжия в Курска област

Украйна имало право да се защитава