Използването от украинската армия на американско оборудване и оръжия в операцията в Курската област не противоречи на политиката на САЩ, стига ВСУ да не нанасят удари дълбоко в руската територия. Това заяви говорител на Пентагона, цитиран от АП.

"Използването на американски оръжия е в съответствие с политиката на САЩ и ние от самото начало подкрепяме Украйна в защитата ѝ от удари през границата

[...] Те предприемат действия, за да се защитят от удари от район, който според политиката на САЩ е сред районите, където могат да използват нашите оръжия", заяви Сабрина Сингх, заместник-говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

Така тя отговори на репортерски въпрос относно използването на американско оборудване в операцията в района на Курск.

Путин обеща по 10 хил. рубли на напускащите домовете си заради боевете в Курска област

Путин обеща по 10 хил. рубли на напускащите домовете си заради боевете в Курска област

Мярката е обсъдена в конферентен разговор с губернатора

"Ние не подкрепяме удари с голям обсег срещу Русия", обясни Сингх. - "Но когато получат удари през границата, те трябва да имат възможност да отговорят, и този вид отговор за спиране на огъня през границата е това, което виждате.

Според непотвърдени, непроверени изявления от руските военни телеграмни канали, на 7 и 8 август предните мобилни части на украинската армия са навлезли до 30 км навътре в руска територия в Курска област.