Изненадващото нахлуване на Украйна в Курска област и бързото превземане на територия поставиха в неудобно положение руския президент Владимир Путин, повишавайки морала на украинците след година, прекарана предимно в кървави отбранителни битки, така коментира Wall Street Journal боевете в Русия.

В Курска област боевете между украинските въоръжени сили и руската армия продължават от 6 август, в телеграм каналите се появи непотвърдена информация, че украинските въоръжени сили са овладели газоизмервателната станция в Суджа.

Но продължаването на тази операция е рискован залог, като се има предвид недостигът на жива сила и военно оборудване на източния фронт, където Русия агресивно настъпва напред, пише вестникът.

Според WSJ украинското ръководство е изправено пред труден избор. "Може би сега съм в същото положение като редник, който не разбира защо трябва да защитава окопите си", цитира публикацията неназован командир на украински батальон, който се бие в района на Покровск, където Русия ускори настъплението си през последните седмици . "1000 души наистина са необходими тук."

Крайната цел на украинската операция в района на Курск остава неясна, коментарите на украинските власти са пестеливи, посочва WSJ.

Нахлуването в Курска област е най-рискованото решение на Зеленски

Нахлуването в Курска област е най-рискованото решение на Зеленски

Експерт смята че западът ще започне да недоволства от факта, че натовската военна техника се озова на руска територия

След дни на официално мълчание от страна на украинските власти, президентът Володимир Зеленски призна операцията за първи път в обръщение в събота, като каза, че Киев "прехвърли войната на земята на агресора".

Военната логика на операцията е съмнителна, въпреки че тя напълно промени стратегическата ориентация, цитира изданието мнението на пенсионирания подполковник Джон Нагъл, професор по бойни операции във Военния колеж на САЩ. Той вярва, че Украйна може да се стреми да изпрати послание до Съединените щати, основния си поддръжник, преди президентските избори през ноември: "Те искат да кажат, че украинците все още могат да воюват".

Позовавайки се на съветници на Белия дом, изданието пише, че американското ръководство не смята, че инвазията е увеличила рисковете от ескалация - предполага се, че регионалните битки ще приличат на битки в Украйна, което ще даде възможност на Москва да не реагира прекалено.

Някои американски официални лица обаче са загрижени, че унищожаването на руски войски на тяхна територия може да накара Путин да разреши брутално отмъщение, а именно залп от ракетни атаки срещу украински градове и инфраструктура, обобщава изданието.

В Курска и Белгородска област евакуират нови райони

В Курска и Белгородска област евакуират нови райони

Ръководителят на Беловския район в Курска област признава за напрегната ситуация