Украинският президент Володимир Зеленски коментира операцията на ВСУ в руската Курска област. Във вечерното си видео обръщение украинският лидер каза, че войната се премества "на територията на агресора".

"Днес вече няколко пъти главнокомандващият Сирски докладва - за фронта и нашите действия и изтласкване на войната на територията на агресора.

Благодаря на всяко наше подразделение от Силите за отбрана, което осигурява това.

Украйна доказва, че наистина знае как да върне справедливостта и гарантира точно такъв натиск, какъвто е необходим - натиск върху агресора", заяви Зеленски.

Президентът не коментира по-подробно настъплението на ВСУ в Курска област. В същото време той добави, че украинските бойни бригади са наистина ефективни в защитата на нашата държава, унищожавайки окупатора.

"Целият фронт не го оставяме без внимание.

На всяко направление, на всички точки се водят бойни сблъсъци.

Харковска област, всички направления в Донецка област, особено най-тежките - Покровски, Торецки, Краматорски - и южната част на нашата държава. Навсякъде има за какво да благодарим на украинските войници", добави президентът.

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Властите съобщиха за евакуация на хора от зоната на бойните действия

Украинските действия на територията на Русия започнаха на 6 август и до този момент официален Киев не е коментирал и предоставил публична информация. Единственото потвърждение са двата намека от такива видеоизявления на Зеленски. В този смисъл няма информация и какви са точни целите на украинската операция. 

Първо украински войски навлязоха в Курска област, извършвайки рейд и поемайки контрола над газоразпределителната станция "Суджа" - единственият вход за руски природен газ в Европа. Вчера, 10 август, се появи и информация за навлизане на ВСУ в Белгородска област

Руската федерация обяви първо извънредно положение в Курска област, а после и режим на антитерористични операция на територията на три области - Курска, Белгородска и Брянска. 

Русия евакуира над 76 000 души в Курска област

Русия евакуира над 76 000 души в Курска област

Разположени общо 60 центъра за временно настаняване, в които са настанени повече от 4,4 хиляди души