Повече от 76 000 души са били евакуирани от райони, граничещи с Украйна в руската Курска област, съобщи местното министерство на извънредните ситуации, цитирано от агенция ТАСС в събота, след нахлуването на Украйна в региона тази седмица.

Русия води интензивни битки срещу хиляди украински войници на дълбочина от 20 км в района на Курск след най-голямата атака на Украйна срещу руска суверенна територия от началото на войната през 2022 г.

"В град Курск е дислоциран и продължава да работи Междуведомственият оперативен щаб за оказване на помощ на населението в пограничните райони на Курска област Общо от началото на тази работа повече от 76 хиляди души са били временно преселени на безопасни места", съобщи официалният представител на руското министерство на извънредните ситуации Артем Шаров.

"В момента са разположени общо 60 центъра за временно настаняване, в които са настанени повече от 4,4 хиляди души, 26 центъра за временно настаняване са разположени директно в района на Курск. Подобни центрове за временно настаняване работят в областите Орьол, Москва, Тула, Воронеж, Липецк, Калуга и Твер", добави Шаров.

Украински войски влязоха и в Белгородска област

Украински войски влязоха и в Белгородска област

Руските военни блогъри се разминават в оценките си за случващото се