В събота сутринта в украинските социални мрежи се разпространи видео, в което се твърди, че украинските военни са влезли в село Пороз в Белгородска област, съобщи "БиБиСи".  Кадрите, които се появиха, предизвикаха дебат за това какво може да стои зад видеото, докато на фона украинската армия продължава изненадващата си офанзива в района на Курск , граничещ с Украйна.

"Желая ви много здраве, 252 батальон се намира в село Пороз, Белгородска област. Слава на Украйна!", казва един от петимата мъже във военна униформа, които стоят пред сграда с надпис "Порозовски селски клуб" и държат знамето на 252-ри батальон на украинските въоръжени сили и знамето на Грузия.

"БиБиСи" не можа да потвърди веднага часа и мястото на видеото. Украинското военно и политическо ръководство продължава да се въздържа от коментари относно военните операции на руска територия.

На свой ред губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков след среща с местните власти заяви, че има "противоречива информация" за ситуацията в село Пороз.

"От една страна, всички видяхме видеото, което беше заснето на фона на селския Дом на културата. От друга страна, току-що напусналите жители казват, че не са видели врага и не са чули стрелба", написа Гладков в канала си в Telegram.

Той добави, че по предварителни данни в селото остават още около 10 души, а влизането в Пороз е затворено в рамките на обявения режим на "антитерористична операция" (CTO). "За да разберем точно ситуацията, е необходимо представителите на нашите правоприлагащи органи да я разберат", каза той.

Областният управител отбеляза и "напрегнатата обстановка" в съседното село Дунайка.

Разбира се, ако оперативната обстановка в Дунайка се влоши, ще изведем хората. Засега сегашното състояние на нещата не изисква това. Но ситуацията продължава да е напрегната, затова помолих децата да бъдат изведени от селото", пише Гладков.

Руските военни блогъри се разминават в оценките си за случващото се в Грайворонския район.

"Под прикритието на артилерията на украинските въоръжени сили влязохме в селото. Пороз, Грайворонски градски район на Белгородска област", ​​съобщава военният канал "Записки ветерана". Според други "военни кореспонденти" това не е нищо повече от пиар кампания за украинската армия.

Военният кореспондент Юрий Котенок пише, че една от диверсионните групи "с размер на отряд в бронирана машина скочи до село Пороз, записа кратко видео със знамена близо до сградата на селския клуб от името на 252-ри батальон и бързо избягал в съседната територия."

Telegram каналът "Война срещу фалшификатите" заяви, че видеото, разпространено онлайн, е "още един елемент от информационна атака срещу публиката". "В Пороз няма украински въоръжени сили, което вече е потвърдено от руски военни", се казва в съобщението.

Руският телеграм канал "База" на свой ред съобщи, че полицията в Белгородска област уж е получила сигнал за диверсионна група на Въоръжените сили на Украйна, която се "маскира като духовенство".

Украйна нанесе удар по газова платформа в Черно море

Украйна нанесе удар по газова платформа в Черно море

Тя е ползвана от Русия за военни цели