За последното денонощие на фронта в Украйна са регистрирани 90 военни сблъсъка, докладва Генералния щаб на украинските въоръжени сили тази сутрин. Руските войски са били най-активни последното денонощие в настъплението си в Покровското направление.

Русия запазва военно присъствие на границата с Черниговска и Сумска области, съобщава Генщабът. В регулярната му сводка продължава да няма нито дума за украинските действия в руската Курска област, които започнаха на 6 август и изненадаха явно не само руските власти, но и по официални изявления и западните съюзници на Украйна. Официален Киев до този момент запазва пълно мълчание. 

"На границата с Черниговска и Сумска област Руската федерация запазва военното си присъствие. Осъществява се минометен и артилерийски обстрел на населени места от територията на Руската федерация" - това е единствената част от доклада на украинските военни, която засяга ситуацията. Самата Руска федерация въведе извънредния режим на "антитерористична операция" за три области - Курска, Белгородска и Брянска - безпрецедентна по обхвата си мярка до този момент.

Украинските военни отчитат и че в Харковско направление са се провели четири бойни сблъсъка, в близост до Волчанск, което означава, че на този етап няма прехвърляне на войски от нито от една от двете страни от тази северна част на фронтовата линия към Курск. Именно това е една от линиите, които анализаторите открояват като възможна за подсилване на огневата мощ при открития нов фронт на противопоставяне между Украйна и Русия.

В три руски области режим на антитерористична операция

В три руски области режим на антитерористична операция

Курска, Брянска и Белгородска област

В анализа си на войната в Украйна ISW тази сутрин също пише, че руското военно командване засега се съпротивлява на нуждата от предислокация на сили към Курска област, за да не провали своето настъпление в Източна Украйна.

Военното ръководство на Украйна докладва за две ракетни атаки по позиции на украински подразделения и населени места, 71 въздушни удара с над 4800 обстрела, от които 170 с реактивни системи за залпов огън. Като отговор и свой успех Генералният щаб на ВСУ докладва за четири удара по места със съсредоточен личен състав на руската армия, по четири пункта за управление, ударени са и три средства за ПВО, седем артилерийски системи, склад за боеприпаси и три други важни обекта. Не се посочват обаче нито координатите им, нито се уточнява какви са тези обекти.

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

Украинските сили предприеха дързък набег в руската Курска област, плениха руски войници, унищожиха оборудване, изненадаха и унижиха Кремъл

От доклада на украинските военни личи, че руската армия продължава опитите си за настъпление в Купянското направление, в Краматорск в посока Часов яр и Торецк. Активни сблъсъци е имало и в посока Покровск, където е имало 28 опита за щурм.

Това показват и наблюденията, отразени от проекта Deep state, които също не отразяват акцията на украинската армия на руска територия.