В три области в Руската федерация е въведен режим на антитерористична операция, съобщава ТАСС. Това се прави с цел по-добра защита на населението, обясниха от Националната комисия за борба с тероризма.

Конкретно решението за въвеждането на режима е предложено от Александър Бортников, ръководител на руската разузнавателна служба - ФСБ като реакция на "безпрецедентните опити на Украйна да дестабилизира обстановката в редица области".

Става въпрос за областите - Курска, Брянска и Белгородска област. Друга цел на новия режим е да се ограничат терористичните атаки на Киев, с които Украйна се опитва да дестабилизира ситуацията в трите области в Руската федерация, съобщиха за ТАСС от информационния център на Националния антитерористичен комитет.

Какво се знае за правната страна на режима на антитерористичната операция?

На териториите на тези три области е въведен специален режим, със съответните мерки и временни ограничения съгласно чл. 11 от Федералния закон "За борба с тероризма", приет на 6 март 2006 година.

Те предвиждат по-сериозни гаранции за безопасността на гражданите, за поддържане на законността и реда и за повишаване на сигурността на инфраструктурните и гражданските обекти.

Според РИА Новости мерките включват временно евакуиране на местни жители в по-безопасни райони, ограничаване на транспорта в определени зони, засилване на охраната около чувствителни обекти и дори следене на телефони и други комуникационни връзки. 

Държавната агенция ТАСС вчера потвърди, че от около 15 000 жители, в момента в град Рилск, районен център в Курска област, са останали между 5 и 7000 души. Такова е съотношението на евакуирали се и останала в цялата община. Рилски район, разположен в западната част на Курска област, граничи със Сумска област на Украйна, на около 30 км от границата по права линия.

Украинското настъпление се разгръща на този етап в тази посока, въпреки че още в сряда, 7 август, началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов докладва на президента Владимир Путин, че руските войски и силите на службата за сигурност на ФСБ са спрели настъплението и ще изтласкат украинците обратно към границата.

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

Как нахлуването на Украйна в Русия може да промени войната

Украинските сили предприеха дързък набег в руската Курска област, плениха руски войници, унищожиха оборудване, изненадаха и унижиха Кремъл

В руската Курска област боевете между украинските въоръжени сили и руската армия продължават от 6 август, когато ВСУ започнаха изненадващо настъпление на руска територия. Украинските власти до този момент не са коментирали официално случващото се, информация се разпространява предимно в социалните мрежи. 

Едва вчера започнаха да се появяват повече снимки и видеа, включително и такива, които показват, че украинските въоръжени сили са овладели газоизмервателната станция в Суджа. Вчера пък отново в соицалните мрежи бе разпространено видео с разгромяването на голяма руска военна колона в Курска област

По информация на ISW руските части, които се противопоставят на украинското настъпление, се състоят преди всичко от наборници, гранични служители на ФСБ, както и от нередовни части, включително доброволци. Украински източници споменават и чеченски части "Ахмат", но тази информация не е потвърдена. 

Руското военно командване би могло да устои на натиска, ако преразпредели силите по други оперативни направления, което обаче би прекъснало руското настъпление в Източна Украйна или натиска, който оказват в Харковска област.