Августовската изненада от Украйна - В началото на тази седмица бе съобщено, че около хиляда украински войници са пресекли границата с района на Курск в Русия, превземайки над 20 квадратни км територия. Руският президент Владимир Путин нарече този ход "голяма провокация", докато украинското правителство до голяма степен отказа да коментира. Размерът и дълбочината на нахлуването добавя значително ново измерение към продължаващия конфликт. Експертите на Atlantic Council, Даниел Фрид, бивш помощник-държавен секретар на САЩ за Европа, Джон Е. Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна, Константин Егерт, анализатор по руските въпроси на Deutsche Welle и Шелби Магид, Заместник-директор на Евразийския център, споделят своите разсъждения за мисленето в Киев и какво може да последва.

Елементът на изненадата

"Във война, в която прозрачността на бойното поле се предполага, че е универсална, украинците постигнаха изненада, демонстрирайки руски провал в разузнаването и слабост по границата", коментира Даниел. "По този начин атаката преобръща разказа на Кремъл за неизбежната руска победа", който "пропагандата на Кремъл използва в Европа и Съединените щати, за да прокара своя аргумент, че украинската съпротива е безполезна и подкрепата за Украйна е безполезна".

"Дори ако украинските сили скоро бъдат изтласкани от Курск, това е ясен коз в ръката за Украйна", коментира Джон. През последните седмици Русия напредна в Източна Украйна, но това нахлуване сега може да "принуди Кремъл да облекчи настоящия си натиск върху украинските позиции в Донбас или северно от Харков". Ако украинските сили установят отбраними позиции на руска територия, тогава "Москва ще трябва да обмисли още повече корекции на своите сили в Украйна" и "прекратяването на огъня" би било "по-малко привлекателно за кликата на Путин".

Разтърсена Русия и приповдигната Украйна

Както при краткотрайния бунт на лидера на наемниците от групата Вагнер Евгений Пригожин през юни 2023 г., нахлуването на Украйна в Курск разкри "вакума и неефективността на съвременната система на управление на Русия, основана на корупция и страх", твърди Константин. "Дори докладите в руските държавни медии (които като цяло са оптимистични) трябваше да споменават евакуацията на населението и да намекват за интензивността на боевете", докато "прокремълските телеграм канали рисуват картина на голям удар, който хвана руските военни и гражданските власти изненадани".

Дан отбелязва, че друг рискован и успешен набег, пресичането на река "Делауеър" от Джордж Вашингтон през декември 1776 г., повишава морала на войските и политическата подкрепа в критичен момент от Войната за независимост на САЩ. Подобно на нападението на Вашингтон, нахлуването на Украйна в Курск разкрива "хитрост, дързост и упоритост срещу превъзхождащ враг" и може да има "стратегическо значение".

Украинците следят внимателно съобщенията за нападението. "Като допълнителен знак за успех и повишаване на морала на изтощените украински войски и обществото се разпространява видео на десетки руски войници, които се предават на украинските сили", посочва Шелби.

За украинците това е възможност да "покажат на управляващата класа в Русия колко уязвима е страната", обяснява Константин, като отбелязва, че ситуацията е още по-спешна от факта, че АЕЦ "Курск" е в обсега на украинските сили. Нахлуването също "показва решимостта на Киев да включи политико-психологическия фактор на войната в чисто военни операции".

Какво следва

Въпреки че някои украинци характеризират нападението като опит за "завземане и задържане на руска територия като разменна монета в евентуални преговори, това изглежда претенциозно", според Дан. "Набезите са едно, а пълномащабната офанзива е друго." Шелби се съгласява, като отбелязва, че "влизането и завземането на земя е различно от задържането й".

"Много вероятно" част от целта на Украйна е да демонстрира способността си на своите партньори, отбелязва Джон. Киев се сблъска с многомесечно забавяне в получаването на допълнителна помощ от САЩ и продължава да бъде ограничен от нежеланието на САЩ и Германия да предоставят по-модерни оръжия в големи количества и да позволяват използването им срещу стратегически цели по-дълбоко в Русия, обяснява той. Нахлуването в Курск, твърди Джон, "трябва да бъде напомняне на по-плахите западни лидери, че Украйна може да спечели тази война, ако ние им позволим и позволим да спечелят".

Можем ли да приемем нападението на Украйна в Русия, като момент от "пресичането на Делауеър" от Вашингтон, пише Дан Фрид.

Украинските сили, които са в отбрана в Източна Украйна, предприеха дързък набег в руската Курска област, пленявайки вражески войници и унищожавайки оборудване, изненадвайки и унижавайки Кремъл. Какво стратегическо значение може да има това?

Някои набези нямат влияние върху хода на една война. През лятото на 1864 г., когато силите на Съюза обсаждат Ричмънд и Питърсбър, генералът на Конфедерацията Джубал Ърли организира голямо и зрелищно нахлуване на север в Мериленд и след това на югоизток в окръг Колумбия. Войските на Ърли спират само на няколко километра от Капитолия на САЩ. Това е грандиозно, но без всякакво значение, обаче: нападението отвлича вниманието на командването на Съюза за няколко дни, но не променя изхода на войната.

Други нападения имат стратегическо въздействие. През 1776 г. силите на Джордж Вашингтон са отблъснати от Ню Йорк и прогонени от Ню Джърси. Моралът е нисък и политическата подкрепа за американската борба за независимост отслабва. В рискована маневра през декември Вашингтон повежда голям набег през река Делауеър, изненадва вражеските сили и се връща в Пенсилвания с плененници и провизии. Нападението съживява морала и подкрепата за войната, демонстрира тактическата хитрост, дързостта и упоритостта на Континенталната армия срещу превъзхождащ враг и предвещава евентуална победа.

Въпреки че е твърде рано да се каже със сигурност, нападението в Курск прилича повече на това на Вашингтон, пресичащ Делауеър, отколкото на нападението на Ърли срещу Вашингтон; а именно, има стратегическо значение. Във война, в която прозрачността на бойното поле се предполага, че е универсална, украинците постигнаха изненада, демонстрирайки провала на Русия в разузнаването и слабостта по нейната граница. По този начин атаката преобръща разказа на Кремъл за неизбежната руска победа, разказ, който кремълската пропаганда разгръща в Европа и Съединените щати, за да прокара своя аргумент, че украинската съпротива е безполезна и подкрепата за Украйна е безполезна. Нападението и предизвиканото от него обществена тревога в Русия може да принудят Кремъл да прехвърли силите си от сегашната си офанзива в района на Донбас, за да защити собствената си територия. Със сигурност нападението повишава морала на украинците.

Политически нападението подкопава сегашното руско искане, като предварително условие за преговори, Украйна да се оттегли от цялата територия на четирите украински провинции, които Русия частично окупира и претендира, но не контролира напълно. Руснаците на практика изискваха украинска капитулация като условие за започване на мирни преговори. Дори преди нападението, искането Украйна да се оттегли от своята територия, която Русия се опита, но не успя да завладее, изглеждаше арогантно и прекалено. Това искане сега се разкрива като безпомощно пред способността на Украйна не само да ограничи руските атаки до маргинални постижения, но и да предприеме успешни собствени изненадващи атаки, защитавайки собствената си земя, докато завладява руската.

Преждевременно е да се правят окончателни преценки за все още текуща атака, въпреки че някои военни анализатори предполагат, че атаката има за цел да завладее и задържи руска територия като разменна монета в евентуални преговори, това изглежда прекалено: нападенията са едно, а пълномащабната офанзива е друго. В края на краищата Вашингтон пресича Делауеър, за да атакува откритите хесенски наемници. След това той се оттегля обратно през Делауеър, за да избегне пълномащабно британско нападение. Но в крайна сметка Вашингтон, с голяма помощ от Франция, спечели войната.

Сегашното нападение на Украйна не означава, че Украйна ще спечели своята война, но това предполага, че Украйна може да спечели, ако получи правилната и навременна помощ от своите приятели.