Украинското нахлуване на руска територия в Курска област миналата седмица изненада Москва. Това също изненада западните поддръжници на Киев, дори във Вашингтон, заяви Майкъл Кларк, гост-професор по отбранителни изследвания в King's College London и сътрудник в Royal United Services Institute, в статия за Sunday Times.

Първоначално изглеждаше, че това е поредната атака на антипутински диверсанти, но до четвъртък стана ясно, че Киев се опитва да започне стратегическа контраатака срещу Русия и президентът Зеленски има пръст в това, каза Кларк.

Експертът отбелязва, че Зеленски отчаяно се опитва да преобърне идеята, че Украйна губи войната.

"Успехите в Черно море и срещу руските сили в Крим не привличат глобалното внимание, тъй като армията на страната му бавно, но неумолимо е изтласкана от голяма част от Източна Украйна", пише Кларк. "Зеленски се опитва да намери начин да спре или обърне тази динамика. Този стратегически военен избор е до голяма степен в неговия стил: смел и рискован."

Планът със сигурност е рискован, отбелязва експертът. Освен това сега Западът ще започне да недоволства от факта, че натовската военна техника всъщност се озова на руска територия.

Стратегическата цел на това настъпление също е ограничена, смята експертът. В допълнение към политическите цели Киев се надява, че атаката ще отклони руските войски от други фронтове - преди всичко от продължаващото настъпление в Донбас около критичния Часов Яр и по пътя към Покровск, където украинската армия очевидно изпитва затруднения. При голям късмет украинската армия може евентуално да превземе атомната електроцентрала Курск - като отмъщение за руската окупация на украинската електроцентрала Запорожие през 2022 г.

Хиляди военни участват в украинската офанзива в Курска област
Обновена

Хиляди военни участват в украинската офанзива в Курска област

Задачата им е да разтегнат позициите на руските войски и да дестабилизират Русия

Ходът на операцията обаче ще зависи от това колко дълго украинските въоръжени сили могат да задържат територията. Засега има основание да се смята, че Киев е сериозен, пише Кларк, посочвайки, че в нахлуването са участвали опитни сили от 6 до 10 хиляди души. Тяхната операция беше предшествана от зрелищна атака с електронна война, която заслепи руските гранични сили и отслаби мощността на техните дронове.

"Тази контраатака няма да може да обърне хода на войната", смята Кларк. "Вместо това неговият военен успех ще се измерва с това колко украинците могат да накарат Москва да плати за евентуалното възстановяване на тяхната територия." Ако битката е дълга и цената е висока, украинските войски могат да се възползват непропорционално другаде. Политическият успех ще зависи от това как това се отразява на психологията на Москва, дали предизвиква искрени съмнения сред обкръжението на Путин, че войната наистина си струва непрекъснато нарастващите разходи за нея.

Беларус изпраща танкове към границата с Украйна

Беларус изпраща танкове към границата с Украйна

Украйна заяви, че не е имало движение на техника и персонал по границата с Беларус