Хиляди украински войници участват в офанзива в Курска област в Русия, която има за цел да "разтегне" и "дестабилизира" Русия, каза високопоставен украински служител по сигурността пред "Асошиейтед Прес" (АП) в събота вечерта.

"Ние сме в настъпление. Целта е да се разшири позицията на противника, да се нанесат максимални загуби и да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като тя не е в състояние да защити собствената си граница", каза пред агенцията служител, пожелал анонимност.

По-рано руските военни съобщиха, че в операцията на украинските въоръжени сили в Курска област са участвали около 1000 войници, но събеседник на АФП в Киев каза, че те са много повече.

Според него нахлуването в Курскa област е повдигнало значително морала сред украинците.

"Това значително повиши нашия морал, морала на украинската армия, държавата и обществото", каза служителят. "Тази операция показа, че можем да преминем в настъпление и да продължим напред."

Събеседникът на агенцията отбеляза, че Украйна ще "стриктно спазва международното хуманитарно право" по време на нахлуването си в Русия и не планира да анексира нито една територия.

ISW: Путин се страхува да въведе военно положение в Белгородска, Брянска и Курска области

ISW: Путин се страхува да въведе военно положение в Белгородска, Брянска и Курска области

Кремъл не бърза с прехвърлянето на елитни руски части срещу украинското настъпление

"Много е важно Украйна да не нарушава никакви конвенции. Ние стриктно спазваме хуманитарното право: не екзекутираме затворници, не изнасилваме жени, не заграбваме", увери той.

Въпреки това нахлуването на Украйна в руска територия не отслаби руската офанзива в Източна Украйна, въпреки че интензивността на атаките е намаляла донякъде. Събеседникът на агенцията призна, че руснаците не изтеглят войските от позиции в Източна Украйна, но интензивността на руските атаки леко е намаляла.

След дни на официално мълчание от страна на украинските власти, президентът Володимир Зеленски призна операцията за първи път в обръщение в събота, като каза, че Киев "прехвърли войната на земята на агресора".

AФП наблюдава колони от украинска бронирана техника в Сумска област.

Репортери на АФП съобщават, че колони от украинска бронирана техника от различни видове са били забелязани в Сумска област, граничеща с руската Курска област.

Превозните средства са обозначени с идентификационен знак под формата на бял триъгълник

Украйна удря по 40 населени места в Белгородска област, 11 души са ранени

Украйна удря по 40 населени места в Белгородска област, 11 души са ранени

Нанесени са щети на 10 жилищни блока, около 20 частни жилища, два инфраструктурни обекта и други