Беларуски танкови екипажи са се придвижили към границата с Украйна, за да усилят разположената там групировка войски, съобщи Министерството на отбраната на страната в неделя сутринта.

В събота Александър Лукашенко обяви унищожаването на атакуващи дронове от Украйна над територията на Беларус във вечерта на 9 август. Той заплаши, че "никакви провокации няма да останат без отговор" и нареди изпращането на ракетни системи "Искандер", реактивни системи за залпов изстрел "Полонез" и специални части към украинската граница.

В неделя министерството на отбраната на Беларус публикува снимки на танкове на железопътни платформи и видео на товарене на оборудване.

"Военнослужещите товарят военна техника на железопътния транспорт и започват комбиниран марш към определени райони", се казва в изявление на Министерството на отбраната в социалната мрежа X.

В същото време Държавната гранична служба на Украйна заяви, че не е имало движение на техника и персонал по границата с Беларус и няма промени в обстановката.

"Най-вероятно, като част от тази информационна операция, Беларус ще направи снимки и видео материали, може би някои части ще бъдат разположени близо до границата с Украйна, но в момента не са регистрирани допълнителни сили близо до нашата граница", цитира УНИАН думите на представителя на граничната служба Андрей Демченко .

През 2022 г. Беларус предостави на Русия своя територия като плацдарм за атака срещу Украйна. Беларус не участва пряко в активни бойни действия, но периодично се появяват съобщения за движение на руска военна техника от нейна територия. Заради помощта на Русия във войната срещу Украйна Беларус попадна под западни санкции.

Хиляди военни участват в украинската офанзива в Курска област
Обновена

Хиляди военни участват в украинската офанзива в Курска област

Задачата им е да разтегнат позициите на руските войски и да дестабилизират Русия