В Болшесолдатски район на Курска област жителите започнаха да се евакуират, съобщиха местните власти, цитирани от "БиБиСи".

"Нямаше евакуация в нашия район до днес. Всеки си тръгна сам, никой не се меси. Днес събираме данни кой все още трябва да бъде евакуиран", написа в телеграм канал ръководителят на района Владимир Зайцев, като уточни, че на 12 август не са постъпвали такива искания.

Болшесолдатски район се намира в югозападната част на Курска област и граничи на север с Лговски и Курчатовски, на изток с Октябрьски, Медвенски и Обоянски, на юг с Беловски и Суджански райони. Административният център на този район, село Болшое Солдатское, се намира на 19 км от жп гарата на град Суджа, в района на който въоръжените сили на Украйна провеждат военна операция от 6 август.

Путин обезпокоен и за Брянска област, не се знае съдбата на 2000 души

Путин обезпокоен и за Брянска област, не се знае съдбата на 2000 души

Украйна се стреми да подобри преговорните позиции, според него

Много жители на Курска област са загубили връзка със своите роднини и приятели, които са живели в селища на границата.

На 10 август руските власти въведоха "режим на антитерористична операция" в рКурска област, където се водят боевете, както и в съседните Белгородска и Брянска области. В Сутринта на 12 август ръководителят на Беловския район, съседен на Суджанския, Николай Волобуев, помоли всички жители да напуснат домовете си сами, като нарече ситуацията в района "много трудна".

А в Сумска област на Украйна, граничеща с Курск, са въведени ограничения за движение на всички категории граждани в 20-километровата гранична зона поради по-високата интензивност на бойните действия и "активизирането на вражеските диверсионно-разузнавателни групи".

Русия повери в ръцете на Алексей Дюмин ситуацията в Курска област

Русия повери в ръцете на Алексей Дюмин ситуацията в Курска област

Той е част е вътрешния кръг на Путин