Депутатът от Държавната дума от Курска област Николай Иванов каза пред RTVI, че наблюдението на антитерористичната операция в региона е поверено на секретаря на Държавния съвет Алексей Дюмин.

Дюмин е известен служител по сигурността, бивш губернатор на Тулска област, преди това е работил в охраната на президента Владимир Путин и е бил негов адютант.

Властите обявиха въвеждането на "режим на контратерористична операция (КТО)" в Курска област, където се водят военни действия, както и в съседните Белгородска и Брянска области.

"Моите източници по-рано потвърдиха тази информация. Наистина, вчера Алексей Генадиевич Дюмин беше поканен на среща (с Путин) и му беше поверено да ръководи контратерористичната операция. Е, основната задача е да победим нахлуващите войски на украинските въоръжени сили на територията на Курска област", ​​каза Иванов пред RTVI.

Членът на комисията по отбрана на Държавната дума Виктор Соболев каза пред изданието, че "не е запознат" с назначението на Дюмин.

Слуховете за назначаването на Дюмин като "куратор на КТО" в Курска област се обсъждат в провоенната общественост от вечерта на 12 август, отбелязва RTVI. Сутринта на 13 август популярните телеграм канали "Рибар" и WarGonzo писаха за това.

"Назначаването на Дюмин означава, че екипът на Путин поема пълен контрол над ситуацията, за да спре размотаването и също така да започне да решава проблема, а не да се опитва да го замрази", пише "Рибар". Официалните власти не са коментирали назначението.

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

Кремъл продължава с обвиненията срещу Киев