В Русия с обяви търсят строители на окопи в Курска област. Повечето обяви търсят работници на смени за "изграждане на укрепления (окопи, боксове, противотанкови съоръжения)" и се предлагат от 5 до 7 хиляди рубли (100 - 140 лв) на смяна, съобщава Би Би Си.

"За изграждането на втора (резервна) отбранителна линия на територията, в КУРСКА ОБЛАСТ, за изграждане на укрепления (окопи, боксове, противотанкови съоръжения) са необходими помощници, общи работници, без опит", се казва в една от поредицата реклами, публикувани от строителна компания в Санкт Петербург.

Повечето от свободните работни места се публикуват от строителни компании и такива, специализирани в подбора на работници на смени, като една и съща реклама се дублира в различни региони, включително Москва, Санкт Петербург и Орловска област. Свободните позиции обещават и по-нататъшна работа в строителна фирма.

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Възможни са руски операции под фалшив флаг в завзетите територии

Освен това посочената заплата е средно от 150 до 210 хиляди рубли (2950 до 4130 лв) на месец и до 371 хиляди (7300 лв) за 60 дни работа в някои реклами. В същото време тези, които решат да останат за втория месец, получават по-щедри плащания.

Друга обява търси водач на верижен багер с предлагана заплата до 1000 рубли на час (20 лв). В обявата се посочва още, че съоръжението се намира в град Курск, на "втора линия на отбрана" и че работата включва "копаене на окопи". Режимът на работа е посочен като "денонощен".

Някои реклами посочват задължително обучение в местни обекти за две седмици (Москва, Санкт Петербург, Уфа), преди да бъдат изпратени в Курск, което ще се случи "само по желание на кандидата".

Повечето свободни позиции не уточняват необходимия брой работници, с изключение на една обява от частно лице в Крим на 11 август, в която се казва, че са необходими "50-100 души" за копаене на окопи в Курск. В съобщението се подчертава, че работата ще бъде "извън зоната на бойните действия" и "няма опасност при работа".

По-рано бе съобщено, че Русия създава отбранителни линии в близост до АЕЦ Курск. По-късно се появи информация, че военните са започнали да копаят окопи в Лговския и Курския район.

Руски генерал: Украйна не контролира Суджа

Руски генерал: Украйна не контролира Суджа

Командирът на "Ахмат" редовно коментира обстановката в Курска област