Украинските войски са напреднали до 30 км навътре в Русия, съобщава BBC. Така тази атака става най-сериозното нахлуване в страната на агресора, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 година.

От сателитни снимки, анализирани от ВВС, най-вероятно украинските части изграждат отбранителни линии близо до АЕЦ Курск. Твърди се, че украинските сили са напреднали към централата и се намират на 50 километра от нея.На заснетия материал се вижда как украинците вече са прокопали няколко траншеи.

Офанзивата в района на Курск тече вече шести ден.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските части са се сблъскали с украински войски близо до селата Толпино и Общи Колодец.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова обвини Киев, че извършва сплашване на мирното население на Русия.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи призна за нападението, като заяви, че Украйна тласка войната към територията на агресора.

"Украйна доказва, че наистина може да възстанови справедливостта и да осигури необходимия натиск върху агресора", обяви Зеленски във видеообръщението си.

Той продължи с благодарности към украинските войници и добави, че е обсъдил операцията в Русия с главнокомандващия въоръжените сили на Украйна - генерал Александър Сирски.

Високопоставен украински служител обяви пред агенция АФП, че в операцията са участвали хиляди войници.

Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че техните  части са осуетили опитите на вражески мобилни групи с бронирани машини да навлязат дълбоко в руска територия.

Това е очевидно признание, че силите на Киев вече са напреднали дълбоко в граничния район на Курск, още повече че министерството на отбраната съобщи, че е засякло украински военни близо до селата Толпино и Общи Колодез - които са на около 25 км и 30 км от руско-украинската граница.

В онлайн пространството се разпространяват кадри, чиято автентичност е потвърдена от BBC, и на които по всяка вероятност се вижда руски удар близо до село Левшинка, на около 25 километра от границата.

Украинските войски твърдят, че са превзели редица населени места в района на Курск. В руското село Гуево, намиращо се на около 3 километра от границата, украински войници снимаха как свалят руското знаме от административна сграда.

Появиха се и клипове как украински войски превземат административни сгради в Свердликово и Пороз. Съобщава се и за интензивни боеве в Суджа - град с около 5000 души.

Украинските войски са си направили и снимки извън Суджа в голямо газово съоръжение, по което се извършва транзита на природен газ от Русия към ЕС през Украйна.

В Суми, който граничи с област Курск, репортери на BBC станаха свидетели на постоянен поток от бронетранспортьори и танкове, движещи се към Русия.

Хиляди военни участват в украинската офанзива в Курска област
Обновена

Хиляди военни участват в украинската офанзива в Курска област

Задачата им е да разтегнат позициите на руските войски и да дестабилизират Русия

Бронираните конвои бяха с бели триъгълни отличителни знаци. Междувременно се появиха снимки, правени от въздуха, на които се виждат украински танкове, атакуващи руски.

Русия съобщи, че 76 000 души са били евакуирани от граничните райони в района на Курск, където местните власти обявиха извънредно положение.

Изпълняващият длъжността областен управител на Курск - Алексей Смирнов - обяви, че късно в събота са били ранени 15 души. Това е станало, когато останките от свалена украинска ракета са паднали върху многоетажна сграда в административния център на Курск.

Украинският депутат Олексий Гончаренко приветства операцията с думите, че тя доближава Украйна много по-близо до мира, отколкото сто мирни срещи на върха.

"Когато Русия трябва да отвърне на удара на собствената си територия, когато руснаците бягат, когато на хората им пука - ето, това е единственият начин да им покажем, че те трябва да спрат тази война", обясни пред BBC Гончаренко.

Курската офанзива идва след седмици на руско настъпление в източната част на Украйна. Според някои анализатори атаката срещу Курск е част от опитите на Урайна да облекчи натиска на Русия върху обсадените им територии.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин обяви, че офанзивата на Украйна е голяма провокация.

Москва вече отвърна на украинската атака. Киевските власти съобщиха, че в нощта на събота срещу неделя при ракетен удар по столицата на Украйна са били убити мъж и четиригодишният му син.

Нахлуването в Курска област е най-рискованото решение на Зеленски

Нахлуването в Курска област е най-рискованото решение на Зеленски

Експерт смята че западът ще започне да недоволства от факта, че натовската военна техника се озова на руска територия

Противовъздушната отбрана на Украйна е унищожила между 53 и 57 атакуващи дрона, изстреляни тази нощ от Русия. При руската атака са били използвани и четири ракети, произведени в Северна Корея.