Украински части, след като поеха контрола над районния център Суджа в Курска област, напреднаха на югоизток, североизток и север от него на разстояние от няколко километра до няколко десетки километра, превзеха още няколко населени места и също щурмуваха съседния районен център Коренево, пише популярният руски военен пропаганден телеграм канал "Рибар" в репортаж от 17:00 часа в четвъртък. Информацията е цитирана от Би Би Си.

"В Суджанския район зоната на условен контрол на украинските формирования се разшири до 30 км по пътя Дяконово-Суджа", пише Рибар. Пътят Суджа-Дяконово води на североизток от Суджа към областния център Курск.

Според авторите на "Рибар", мобилна група украинци е минала по този маршрут до село Болшое Солдатское и е започнала битка там. Това е около една трета от разстоянието от Суджа до Дяконово.

"Има съобщения, че по-нататък по маршрута се водят битки с вражески диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ)", добавя каналът.

Около Суджа, според канала, който се смята за близък до руското министерство на отбраната, украинците са овладели селата Казашка Локня на север, както и Мирни и Бондаревка на изток, Мартиновка и Круглик на североизток, по Дяконовския път.

В северно направление, според "Рибар", боевете се водят на 15 км от град Льгов. Други канали твърдят, че битката се води в село Кромские Бюки.

На северозапад от Суджа украинските части напреднаха към съседния районен център Коренево в сряда, но, както твърди "Рибар", те все още не са влезли в него: "Едновременни битки се водеха на входа на Коренево, а също бяха направени опити за завземане на Олговка и Кремяни.

Последните две села се намират на изток от Коренево, между пътищата Суджа-Коренево и Суджа-Льгов.

"Мащабът на кризата се разширява: за съжаление, тактиката на украинските формирования, с акцент върху високоскоростни пробиви, заобикаляне на укрепени райони и максимално разширяване на зоната за пробив без консолидация на първия етап, в тяхната изобретателност, т. далеч надхвърля възможностите на руската армия за контраатаки", твърди руският военен пропаганден канал.

Данните на "Рибар" частично се припокриват с данни от други военни канали от двете страни; Украинските военни все още не са обявили нищо конкретно за ситуацията на новия фронт в Курска област.

Руските военни продължават да се бият в Курска област

Руските военни продължават да се бият в Курска област

Украйна все още не е коментирала случващото се