В град Суджа в Курска област има части на руската армия, там ежедневно има сблъсъци, украинските въоръжени сили не контролират града, каза командирът на чеченския отряд "Ахмат" генерал Апти Алаудинов, цитиран от Би Би Си.

Алаудинов едновременно заема длъжността заместник-началник на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили и командир на чеченския отряд "Ахмат". След началото на нахлуването на украинските въоръжени сили в Курска област, той прави ежедневни изявления за успехите на руската армия и проблемите на украинския военен персонал.

Изявлението на Алаудинов дойде, след като първо украинските военни, а след това и украинските медии публикуваха снимки от Суджа, от които може да се заключи, че украинските въоръжени сили се движат свободно в града и околностите му.

"Днес в Суджа има части на руското министерство на отбраната, а около и в някои части на града има вражески сили. Там всеки ден има активни сблъсъци. Врагът не може да каже, че напълно контролира Суджа, защото той наистина не я контролира", каза Алаудинов по руския Първи канал (цитиран от ТАСС).

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски заяви преди ден, че 74 населени места в Курска област са под украински контрол. По-рано украинските въоръжени сили обявиха контрол над 1000 квадратни километра руска територия. Това е повече от двойно повече от оценката, която Москва дава, като признава завземането на населени места и територии.

ISW: Украинските сили настъпват в 41 населени места в Курска област

ISW: Украинските сили настъпват в 41 населени места в Курска област

Според Зеленски те контролират 74 населени места в Курска област