След настъплението на Украйна в руската Курска област и множеството бежанци от двата района, Курск и Белгород, властите прокарват авангардна идея да отведат бежанците в окупираните от Русия области на Украйна.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курск Алексей Смирнов обяви в Телеграм, че е разговарял с губернатора на Запорожка област за това решение. Неговият колега Евгений Балицки предложи да се използват санаториумите и пансионите на Азовско море за настаняване на евакуираните.

Смирнов заявява, че в близките дни ще се организират първите превози до центровете за спешно настаняване в Запорожка област.

През есента на 2022 г. Русия анексира Запорожка област, която принадлежи на Украйна, и вече назначи украинеца, лоялен на Москва, Евгений Балицки за губернатор. Макар че Москва не контролира изцяло региона, тя е окупирала по-специално достъпа до Азовско море, където и до днес има санаториуми. Сега бежанците трябвало да бъдат настанени там. Фронтовата линия минава през средата на украинската област и реално се водят боеве на нейнат територия. Именно там се намира и окупираната от руската армия АЕЦ "Запорожие"

Русия евакуира още един регион навътре в Курска област

Русия евакуира още един регион навътре в Курска област

Властите помолиха всички жители да напуснат домовете си сами, като нарече ситуацията в района "много трудна".

Няма официална и събрана на едно място информация колко точно руснаци са напуснали в последната седмица Курска или Белгородска област. А и случаи на евакуация имаше и преди това, доколкото от близо една година атаките с дронове от страна на Украйна към двете области има регулярно. Официалните руски власти не предоставят актуална и обобщена информация и от преди украинската офанзива от 6 август. Такава информация се намира в отделни съобщения, публикувани от страна на местните власти.

Например, вчера губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков потвърди, че от приграничния Краснояружки район почти цялото население се е евакуирало, 11 000 са напуснали от регистрирани 14 000 по последни данни.

Почти пълна е евакуацията и в Беловския район на Курска област.

Преди това, на 10 август, по официална информация повече от 76 000 души са били евакуирани от райони, граничещи с Украйна в руската Курска област.

В Курска и Белгородска област евакуират нови райони

В Курска и Белгородска област евакуират нови райони

Ръководителят на Беловския район в Курска област признава за напрегната ситуация