Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) станаха свидетели как плътен тъмен дим излиза от северната част на АЕЦ Запорожие. Преди това се чуха множество експлозии.

Екипът на МААЕ бе информиран от АЕЦ Запорожие за предполагаема атака с дрон срещу една от охладителните й кули, разположени на площадката.

Това обаче не е оказало такова въздействие, че да представлява заплаха за ядрената безопасност.

Това съобщиха в профила си в "Х" от Международната агенция за атомна енергия. От поста на ядрената агенция на ООН става ясно, че пожарът в контролираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожката област в Южна Украйна не заплашва по никакъв начин местното население.

МААЕ: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ Запорожие

МААЕ: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ Запорожие

Заради високите температури през лятото

За пожара бе съобщено и от руска, и от украинска страна, като Кремъл и Крим си размениха взаимни обвинения за инцидента.

Според украински представители руските сили, контролиращи АЕЦ Запорожие, са предизвикали пожара в охладителната кула с цел провокация и опит за всяване на паника. Според руски представители пожарът е бил причинен от украински удар с дрон.

По-късно руският ядрен оператор "Росатом" съобщи, че пожарът е бил напълно загасен.

От украинската компания за ядрена енергетика "Енергоатом" обявиха, че една от охладителните кули и част от оборудването в централата са били повредени. От "Росатом" потвърдиха, че има повреда в кулата, но уточниха, че тя не е била действаща.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че няма повишение на радиационния фон. Руският президент Владимир Путин разпореди засилване на мерките за сигурност по отношение на обектите от стратегическата инфраструктура. Припомняме, че областният управител на Запорожката област е назначен от руските окупационни сили, макар и територията да е част от Украйна. 

"Грийнпийс" е против рестартирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

"Грийнпийс" е против рестартирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

Организацията иска ЕС да наложи санкции на "Росатом"