Никополската военна администрация публикува снимки с голям черен дим от територията на ядрената електроцентрала в Запорожие. Ръководителят на военната администрация заявява, че не знае на какво се дължи пожара, като може и окупаторите да горят гуми в охладителната кула. Вероятно и това е провокация, за да предизвикат паника сред хората.

Руските окупационни войски може да са предизвикали и пожар в близост до охладителната кула на окупираната украинска атомна електроцентрала в Запорожие.

Украинският президент Володимир Зеленски тази вечер не подмина въпроса и публикува видео, на което се вижда, че от комина на охладителната кула на ядрената електроцентрала се издига гъст черен дим.

Зеленски добави, че нямат представа какво се опитва да направи Русия с пожара.

Той уверява, че показанията за радиоактивност били в рамките на нормалното, но като цяло ситуацията, при която руските терористи запазват контрол над ядрената централа, не може да бъде нормална.

"От първия ден на превземането на Запорожката атомна електроцентрала Русия я използва единствено за изнудване както на Украйна, така и на цяла Европа и света. Очакваме реакцията на света, очакваме реакцията на МААЕ - Русия трябва да отговаря за това. Само украинският контрол върху АЕЦ в Запорожие може да гарантира връщане към нормалността и пълната сигурност", добави президентът.

МААЕ: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ Запорожие

МААЕ: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ Запорожие

Заради високите температури през лятото

Украинските власти не веднъж призовават руските окупационни сили да предадат управлението на ядрения обект, за да осигурят безопасното опериране със съоръжението.

Още от 2022 г. продължават усилията на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия за обезопасяване на централата, като той периодично призовава Русия и Украйна да създадат "зона за сигурност" около централата

Руската армия окупира АЕЦ Запорожие още в първата седмица на войната.

Не пропусна по повод на пожара да се изяви и говорителят на руското МВнР Мария Захарова, която особено в днешния ден е активна. Тя, отново в социалните мрежи, заявява, че Киев под ръководството на Запада подкопава глобалната енергийна сигурност и сега е започнал ядрен терор на континента. Тя заявява, че пожара в Запорожката АЕЦ е следствие на удар на ВСУ по Енергодар. Освен това Захарова заявява:

"Терористите в Киев под ръководството на колективния Запад унищожиха своята страна, погребаха народа на Украйна, подкопаха глобалната енергийна и продоволствена сигурност." Къде е Рафаел Гроси и цялото МААЕ? Има ли поне някаква имитация на работа на тази структура на ООН в тази критична област, пита Мария Захарова.

С вопъл за терор и права на човека Русия се сети, че има ООН

С вопъл за терор и права на човека Русия се сети, че има ООН

Изказвания в социалните мрежи, защото официални такива липсват

МААЕ не вижда въздействие върху ядрената сигурност

МААЕ потвърди, че нейните експерти са забелязали гъст черен дим в северната част на площадката на ядрената електроцентрала. Преди това те са чули звук от експлозии.

Инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност, заявява Агенцията.