Украинският президентът Володимир Зеленски заяви в сряда, че Киев планира да внесе резолюция относно ядрената безопасност, по-специално в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, за разглеждане на Общото събрание на ООН, предава "Ройтерс".

Запорожката централа, най-голямата в Европа, беше превзета от руските сили малко след като започнаха пълномащабна инвазия през 2022 г. Тя е затворена, но се нуждае от външно захранване, за да поддържа ядрения си материал охладен и да предотврати разтопяване.

"Украйна скоро ще представи проекторезолюцията на Общото събрание за разглеждане", каза Зеленски на X след среща в Киев с президента на Събранието Денис Франсис.

В хода на 28-месечната война Украйна и Русия взаимно се обвиняваха в обстрел на централата и прекъсване на електропроводи. Украйна отхвърли обвиненията на Русия, че е атакувала ядрени съоръжения.

Франсис, чието посещение в Киев бележи първото посещение в Украйна на председателя на Общото събрание на ООН от близо 30 години, каза, че документът е преминал няколко кръга консултации и е регистриран.

Във видео, разпространено от кабинета на Зеленски, той каза, че очаква решението да бъде успешно.

Украйна смята ядрената безопасност за ключов въпрос по пътя към мира и включи темата за дискусии на първата си международна среща на върха в Швейцария.

Зеленски каза, че резолюцията може да бъде "един от практическите резултати от срещата на върха".

Дронове удариха подстанции, обслужващи Запорожката АЕЦ

Дронове удариха подстанции, обслужващи Запорожката АЕЦ

Ядрената централа не е засегната от военните действия