Русия обяви в четвъртък, че основният електропровод, захранващ контролираната от нея Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна, е прекъснал, но увери, че няма заплаха за безопасността, тъй като централата се захранва чрез резервна линия. Централата, която разполага с шест реактора, не функционира, но разчита на външно захранване за поддържане на охлаждането на ядреното гориво, предава Ройтерс.

Причините за прекъсването на главния електропровод 750 киловолта (kV) "Днепровски", което се случи в 13.31 местно време (съвпада с българското), не се посочват. В момента електроцентралата се захранва от резервната 330 kV линия "Феросплавная", заяви руското ръководство в официалния си канал в Telegram.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подчертава постоянните опасности за ядрената безопасност и сигурност от конфликта между Русия и Украйна. Организацията изрази загриженост за сериозните проблеми с електрозахранването на централата, които увеличават рисковете за ядрената безопасност.

"Енергоатом", украинският атомен оператор, съобщи, че в случай на повреда на резервната линия "Феросплавная", Запорожката АЕЦ може да остане напълно без електричество, което би представлявало сериозно нарушение на нормалната работа на станцията и би могло да доведе до авария.

Запорожката АЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е ключова за енергийната система на Украйна, но многократните прекъсвания на електропроводите, последното от които стана на 22 март, подчертават рисковете и нестабилността, пред които е изправена поради войната.

"Грийнпийс" е против рестартирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

"Грийнпийс" е против рестартирането на Запорожката АЕЦ от руските власти

Организацията иска ЕС да наложи санкции на "Росатом"