Руската федерация отправя призив към международните организации да осъдят терористичните атаки на Киев в руски региони.

Призивът е топ новина на държавната агенция ТАСС и е плод на коментар на говорителя на Външно министерство Мария Захарова.

Призивът не е първи, както и самата говорителка Захарова посочва това. Изявленията й обаче са преди всичко от социалните мрежи, които руските агенции грижливо разпространяват, а прави впечатление, че до този момент няма официално изявление от външния министър Сергей Лавров, а и дори и от представителя на Русия в ООН Василий Небезня. С изключение на едно събиране на руския Съвет за сигурност и една видеовръзка на Владимир Путин с губернаторите на Курска и Белгородска област, от 6 август, когато започнаха украинските действия на руска територия, няма информация на високо ниво от Кремъл. 

"Отново призоваваме международните организации да осъдят терористичните атаки на украинските бойци, въпреки че сме сигурни, че отговорът ще бъде срамежливото мълчание на съответните структури", отбелязва Мария Захарова, предпоставяйки изводите, които следват.

Русия нахлу на територията на Украйна през февруари 2022 г. с редовна войска, нарушавайки не само всякакви международни договори, суверенитета и териториалната цялост на страната. От тогава - началото на войната си в Украйна до момента - руската армия продължава да води боеве на и за територията на украински области, като извършва ежедневно въздушни удари по гражданска инфраструктура, както и артилерийски обстрел по населени места, използвайки тактиката на изгорената земя*. Такива бяха извършени и тази нощ, и предните.

През цялото време руските военни и дипломация твърдят, че удрят само военни обекти и не признават щетите, които нанасят по цивилно население. В дискурса на руските медии и официални представители с определенията за "нацисти", "укронацисти" и "терористи" последователно се отменя човешката същност на украинците и гражданското население там. 

Захарова и заплашва, че твърдата реакция на Русия на последните атаки на въоръжените сили на Украйна срещу руски региони няма да закъснее.

"Остро осъждаме тези варварски терористични актове, насочени към унищожаване на гражданска инфраструктура, убийство и сплашване на цивилни", каза дипломатът и обещава: "Суровият отговор на руските въоръжени сили няма да ви накара да чакате."

Според нея украинските ракетни атаки и атаките с дронове срещу руски региони имат явен терористичен характер.

Отговорът на Медведев за Курска област: Настъпление!

Отговорът на Медведев за Курска област: Настъпление!

Интересно е, че държавната ТАСС цензурира изявлението на Медведев

Това е второто изказване на Мария Захарова, което руските агенции разпространяват днес, като първия й коментар отново се намираше на първа страница сутринта на ТАСС. В този първи коментар Захарова обсъжда характера на управлението на Украйна и лично президента Володимир Зеленски, повтаряйки тезите за марионетно правителство под диктата на Запада. Захарова прави сравнение и с Ислямска държава, намеквайки по този начин, че съдбата на Украйна ще последва тази на ИДИЛ.

"Забранената организация Ислямска държава по едно време се обяви сама за държава. Имаше опити за въвеждане на собствена валута, за изграждане на квазидържавност", пише Захаров в Telegram, без да уточнява повече детайли, които да покажат, че всъщност по този смесва исторически процеси, а не помни международно признати договори, под които седи подписа и на Руската федерация.

Според коментара й именно Зеленски, който единствено "следва заповеди от Запада", е превърнал "останките от държавния апарат на страната в терористичен двигател". Така, според Захарова, в последните дни дългогодишният камуфлаж и маскировка на Зеленски са паднали, терористичната му същност се е разкрила и светът няма как да не разбере това. "Нападенията над жилища, взривяването на спящи мирни жители в техните домове - това е непростимо уродство на тероризма."

ISW: Путин се страхува да въведе военно положение в Белгородска, Брянска и Курска области

ISW: Путин се страхува да въведе военно положение в Белгородска, Брянска и Курска области

Кремъл не бърза с прехвърлянето на елитни руски части срещу украинското настъпление

От руските медии се обажда и омбудсманът на Руската федерация, Татяна Москалкова, която заявява, че се е обърнала към ООН с искането да бъдат осъдени действията на Въоръжените сили на Украйна в Курска област заради нарушаването на правата на човека и да се предприемат мерки да не се допуска масовото им и грубо погазване. Москалкова изразява надежда, че данните, които тя предоставя, ще намерят място и ще бъдат отразени в доклада на ООН за правата на човека, който трябва да излезе през септември месец.

*Тактиката на изгорената земя като метод на водене на война е забранена от Женевската конвенция от 1977 г.