Русия продължава да изпраща в Украйна остаряло военно оборудване, за да замени загубите си на бойното поле.

Това се казва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Докладът на ГРУ съответства на предишни изявления, че руските сили преместват старо и остаряло оборудване в Украйна, за да компенсират загубите на техника, включително разполагането на танкове Т-62 в района на Мелитопол и изтеглянето на РСЗО и 152-милиметрови гаубици от складовете в Иркутск в Сибир.

На 9 юни украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) съобщи, че руските сили минират Херсонска област с мини от 50-те години на миналия век, за да се защитят от неотдавнашните украински контраатаки в северозападната част на Херсонска област. Някои от мините са се взривили по време на процесите на транспортиране и са убили руски сапьори от 49-а комбинирана армия.

Руското военно командване продължава да се сблъсква с широко разпространени проблеми, свързани с формирането на силите. Украинският център за съпротива съобщи, че руските служители в Луганска област е трябвало да намалят мобилизационните си усилия поради широко разпространените протести срещу агресивните мобилизационни усилия.

Във Владивосток с коктейл "Молотов" е било нападнато военно окръжие.

Руски служители все по-често заемат правителствени постове в окупираните украински територии, което ускорява вероятните усилия на Кремъл да присъедини окупираните райони на Украйна към Русия като окръг (федерална област).

Руските сили продължават да се борят за индустриалната зона "Азот" в Северодонецк под прикритието на силен артилерийски огън.

Руските сили постигнаха незначителни успехи северно от Славянск, но вероятно ще срещнат трудности при щурмуването на самия град поради тактическите предизвикателства, свързани с преминаването на река Сиверски Донец.

Руските сили напредват постепенно на изток от Бахмут и ще продължат да полагат усилия да прекъснат украинските комуникационни линии на североизток от Бахмут.

Руските сили вероятно участват в ограничени боеве по окупираните граници в северната част на Харковска област.

Руските сили продължават да се съсредоточават върху укрепването на отбранителните линии по южната ос и засилват наземните атаки в североизточната част на Запорожка област с подкрепата на ротации на войски и техника.