Руските сили си върнаха инициативата в Украйна и започнаха поредната си голяма офанзива в Луганска област. Темпото на руските операции по линията Сватово-Кремина в западната част на Луганска област се е увеличило значително през последната седмица, а руски източници широко съобщават, че конвенционалните руски войски атакуват украинските отбранителни линии и постигат незначителен напредък по границата между Харков и Луганска област, особено северозападно от Сватово край Купянск и западно от Кремина.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Ангажирането на значителни части от поне три големи руски дивизии за настъпателни операции в този сектор показва, че руската офанзива е започнала, въпреки че украинските сили засега пречат на руските сили да постигнат значителни успехи.

Руската офанзива вероятно все още не е достигнала пълния си ритъм; руското командване все още не е ангажирало елементи от 2-ра мотострелкова дивизия (1-ва гвардейска танкова армия, Западен военен окръг), която се разположи в Луганска област през януари, след като беше дислоцирана в Беларус.

Командването на Народната милиция на Донецката народна република (ДНР) съобщи, че е поело контрола над руски артилерийски батальон, вероятно в подкрепа на усилията за укрепване на разградените сили на ДНР преди предстоящата руска офанзива. На 8 февруари руски източник публикува видеообръщение от мобилизиран личен състав на 640-и гаубичен батальон от Саратовска област, в което те заявяват, че руски военни служители са ги изпратили да се присъединят към частите на ДНР и че сега командирите на ДНР се опитват да ги прехвърлят към пехотни щурмови части.

Макрон: Франция ще изведе Украйна до победа
Обновена

Макрон: Франция ще изведе Украйна до победа

Олаф Шолц присъства на разговорите. Макрон посрещна Зеленски в Елисейския дворец

Съобщенията за подчиняване на руски мобилизиран персонал на формирования на ДНР биха могли също така да подскажат, че руското военно командване може би продължава да полага усилия за интегриране на ad hoc формирования на ДНР и Луганската народна република (ЛНР) в руските въоръжени сили, но вероятно ще срещне значителни трудности. Руският Южен военен окръг официално контролира въоръжените сили на ДНР и ЛНР чрез съответно 1-ви и 2-ри армейски корпус. Въпреки това много формирования на ДНР и ЛНР остават ad hoc части и не са напълно интегрирани в структурите на руското МО.

ISW вече оцени, че руското Министерство на отбраната (МО) изглежда бърза да интегрира нередовните конвенционални сили в по-традиционна структура и може би създава нови формирования от части на ДНР/ЛНР в подкрепа на предложенията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за създаване на нови маневрени дивизии.

Руските официални лица продължават да предлагат мерки за подготовка на руската военна индустрия за продължителна война в Украйна, като същевременно вероятно създават допълнителни условия за избягване на санкциите. На 8 февруари руският министър-председател Михаил Мишустин заяви, че руското правителство ще субсидира инвестиционни проекти за модернизация на предприятия, работещи в интерес на руската армия, и ще отпусне значителни средства за производство на ново военно оборудване.

Сунак: Обучението на пилотите на "Тайфун" ще отнеме три години

Сунак: Обучението на пилотите на "Тайфун" ще отнеме три години

Самолетите са свързани с цяла "верига за доставки"

Руските власти вероятно са предложили тези мерки в координация с неотдавнашния указ, с който руските служители бяха изключени от изискванията за деклариране на доходи, и с предложенията за отмяна на федералните процедури за възлагане на обществени поръчки. Възможно е Кремъл да създава система от субсидии и обезщетения, която да не подлежи на контрол или отчитане. Липсата на надзор и отчетност вероятно ще позволи на руските фирми да заобикалят по-добре международните режими на санкции, насочени срещу руската военна промишленост.

ISW вече съобщи, че 82% от свалените в Украйна ирански безпилотни летателни апарати са имали чипове, полупроводници и други компоненти от Съединените щати, което предполага, че Русия и Иран вероятно се възползват от вратичките, за да прехвърлят произведени на Запад оръжейни компоненти на Русия чрез подставени лица.

ISW: Русия няма ресурси за успешно настъпление в Донецка област

ISW: Русия няма ресурси за успешно настъпление в Донецка област

Кремъл няма подготвени армейски части

Усилията на Кремъл да подготви руската военна промишленост за продължителна война в Украйна отчасти зависят от способността на руската военна промишленост да има постоянен достъп до множество сигурни вериги за доставка на ключови чуждестранни компоненти, които иначе не може да произведе.

Основни изводи

  • Руските сили си възвърнаха инициативата в Украйна и започнаха следващата си голяма офанзива в Луганска област.
  • Ангажирането на значителни елементи от поне три големи руски дивизии за настъпателни операции в този сектор показва, че руската офанзива е започнала, макар че украинските сили засега пречат на руските сили да постигнат значителни успехи.
  • Командването на Народната милиция на Донецката народна република (ДНР) съобщи, че е поело контрола над руски артилерийски батальон, вероятно в подкрепа на усилията за укрепване на деградиралите сили на ДНР преди предстоящата руска офанзива.
  • Съобщеното подчиняване на руски мобилизиран персонал на формирования на ДНР може също да подсказва, че руското военно командване може би продължава усилията си да интегрира ad hoc формирования на ДНР и Луганската народна република (ЛНР) в руските въоръжени сили, но вероятно ще срещне значителни трудности.
  • Руските официални лица продължават да предлагат мерки за подготовка на руската военна промишленост за продължителна война в Украйна, като същевременно вероятно създават допълнителни условия за избягване на санкциите.
  • Руските сили продължиха настъпателните си действия северозападно от Сватово и засилиха настъпателните операции край Кремен.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки в района на град Авдиевка-Донецк и западната част на Донецка област.
  • Съобщава се, че руските и украинските сили продължават дребномащабни сблъсъци и разузнавателни действия в делтата на река Днепър и на Кинбърнската коса.
  • Съобщава се, че Групата "Вагнер" прибягва до по-принудителни тактики в кампанията си за набиране на затворници, вероятно в отговор на намаляващата ефективност на кампанията.