Руските сили може да участват в ограничени атаки за разрушаване на по-голямата част от фронтовата линия в Украйна, за да отвлекат вниманието на украинските сили и да създадат условия за започване на решителна настъпателна операция в Луганска област. Те подновиха настъпателни операции, а именно ограничени наземни атаки, на два основни сектора на фронта през последните няколко дни - в централната Запорожка област по протежение на линията Камянске-Мали Щербаки-Мала Токмачка и в района на Въгледар в западна Донецка област.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Украински официални лица отбелязаха, че тези атаки се извършват от малки щурмови групи от 10 до 15 души. Размерът и естеството на тези атаки предполагат, че те са по-вероятно с цел да отвлекат вниманието и да приковат украинските сили към дискретни зони на фронта, отколкото съгласувани усилия за подновяване на настъпателни операции за завоюване на позиции в посоките на централно Запорожие и западен Донецк.

Тези ограничени атаки продължават, тъй като темпото на руските операции около Бахмут, водени от групата Вагнер, изглежда намалява. След руското превземане на Соледар в средата на януари, атаките срещу Бахмут и околните селища очевидно са спрели, което предполага, че руската настъпателна операция за превземане на Бахмут може да е кулминационна. Групата "Вагнер" не успя да изпълни обещанието си да осигури Бахмут и да напредне отвъд незначителни тактически победи в Соледар и други околни малки селища. Поради това руското военно ръководство може да е решило да деприоритизира операциите около Бахмут, след като е признало малката вероятност "Вагнер" действително да успее да превземе селището. Както ISW предположи по-рано, руски източници може да налагат наративите за предполагаеми руски настъпателни операции в централна Запорожие и западна Донецка област, за да надуят руското информационно пространство с положителни разкази, които компенсират жалките провали около Бахмут.

ISW: "Вагнер" използва затворници като пушечно месо в Украйна

ISW: "Вагнер" използва затворници като пушечно месо в Украйна

Украйна очаква руска атака през пролетта

Както ефектите от информационното пространство, така и самите атаки може да имат за цел да отвлекат фокуса от Бахмут и да привлекат украинските сили към въпросните райони.

Руската армия изглежда измества фокуса си към конвенционалните сили и далеч от нетрадиционната структура на силите на групата "Вагнер", потенциално в подготовка за решително усилие в Луганска област. На стратегическо ниво някои промени в руското командване отразяват постепенен преход от разчитането на неконвенционални групировки на сили като Вагнер към подкрепа и овластяване на конвенционални руски елементи. Неотдавнашното назначаване на началника на Генералния щаб генерал на армията Валерий Герасимов за общото командване на театъра на руските сили в Украйна (и последвалото понижаване на фаворита на групата "Вагнер" армейски генерал Сергей Суровикин) предполага, че руското военно ръководство все повече се обръща към традиционното и конвенционално военно звено, което Герасимов представлява и ръководи. Руското министерство на отбраната (MO) по подобен начин се ангажира с усилия за реформиране и стандартизиране на конвенционалните военни в съответствие с назначението на Герасимов.

Руският президент Владимир Путин изглежда упълномощава Герасимов да предприеме стъпки, които подкопават ролята на Евгений Пригожин и нетрадиционната силова структура, която той представлява.

Преминаването към конвенционалните сили също става все по-очевидно на оперативно и тактическо ниво. Различни конвенционални елементи (а именно от 3-та мотострелкова дивизия и въздушнодесантни сили) са строени през линията Сватове-Креминна в Луганска област и по-специално не подкрепят операциите на групата "Вагнер" около Бахмут, което показва, че руското военно ръководство може да разпределя конвенционалните сили към каквото те смятат за по-обещаваща ос за напредък.

Украинското разузнаване отбеляза, че части от 2-ра мотострелкова дивизия от 1-ва гвардейска танкова армия на Западния военен окръг са се изтеглили от Беларус и частично са дислоцирани в Луганска област.

Наборът от конвенционални сили по фронтовата линия в Луганска област предполага, че руските сили може да се готвят за решителни усилия в този сектор, подкрепени от ограничени диверсионни атаки на други места по фронтовата линия, за да отвлекат вниманието и разпръснат украинските сили. ISW по-рано е обсъждал индикатори за потенциални решителни руски усилия в Луганска област.

Взети в тандем с различни разузнавателни изявления, че Русия се готви за предстояща настъпателна операция през следващите месеци, е вероятно решителното усилие ще бъде офанзива в Луганска област.

Най-вероятният курс на руски настъпателни действия в Луганска област ще се основава на започване на атака по линията Сватове-Креминна, подкрепена от критични наземни комуникационни линии, които преминават към основните логистични центрове в град Луганск и Старобилск, за да се достигне до административната граница на Луганска област и завършване на превземането на останалата част от Луганска област, която все още се контролира от Украйна. Руските сили може да се надяват да си възвърнат критичната територия в северната част на Донецка област около Лиман и да използват линията Сватове-Креминна, за да започнат нови атаки в западната част на Харков и/или северната част на Донецка област. Изключително малко вероятно е обаче руските сили да успеят да спечелят значителна територия по тази ос, дори ако започнат успешна настъпателна операция в този сектор.

Кремъл и руските блогъри се опитаха да омаловажат западното снабдяване с танкове на Украйна, като посочиха, че те вероятно намират тези системи за заплаха за руските перспективи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 25 януари, че западното снабдяване с танкове Abrams и Leopard на Украйна е "провал от гледна точка на технологични аспекти" и че има "явно надценяване на потенциала, който тези танкове ще добавят" на украинските сили.

Някои руски блогъри вероятно са се опитали да успокоят местната си публика, като твърдят, че тези системи не представляват значителна заплаха и че предишните западни системи като HIMARS са много по-сериозна заплаха.

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Руският посланик във Вашингтон: Ще унищожим танковете Abrams

Поредната помощ дава зелена светлина за използване на нападателни оръжия срещу Крим

Кремъл и руските блогъри по-рано осъдиха западното предоставяне на чисто отбранителни ракетни системи Patriot като сериозна ескалация между Русия и Запада.

Кремъл се опитва да омаловажи новите ограничения за преминаване на руската граница, които вероятно ще овладеят паниката от потенциална втора мобилизационна вълна. Ръководителят на комисията по транспорта и развитието на инфраструктурата на Държавната дума на Русия Евгений Москвичев подготви промени в руския закон за преминаване на руската граница за шофьори на 25 януари.

Москвичев първоначално заяви, че тези изменения ще изискват всички шофьори да резервират дата и час за преминаване на границата между 1 март 2023 г. и 1 март 2024 г. чрез правителствена информационна система.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 24 януари, че Кремъл не обмисля никакви ограничения върху движението на руски граждани от Русия след изявлението на Москвичев, а Москвичев по-късно поясни, че подобни резерви ще се прилагат само за търговски шофьори.

Кремъл може да се е опитал да оттегли или да замъгли първоначално заявената си визия за граничния пункт в отговор на руската загриженост относно ограниченията на движението. ISW по-рано съобщи, че руски служители са създали няколко мобилни военни центъра за набиране на персонал на руските граници по време на първата вълна на мобилизация и вероятно ще използват предпоставката за регистрация на превозни средства, за да получат информация за мъже на военна възраст, които се опитват да избягат от страната.

Руският президент Владимир Путин може би се опитва дискретно да проведе нова вълна от мобилизация, за да запази вътрешната си база за подкрепа. Американски и западни служители казаха пред CNN, че Путин планира дискретно да мобилизира до 200 000 мъже, тъй като е наясно, че предишното обявяване на "частична мобилизация" е било много непопулярно в Русия.

Длъжностните лица отбелязаха, че Кремъл дори е провел вътрешно проучване, за да прецени възприятието на руснаците за мобилизация. Кремъл обаче вероятно е пропилял средствата, изразходвани за подобно проучване: над 700 000 мъже, бягащи от Русия по време на първата вълна на мобилизация, трябва да са достатъчен показател за желанието на руснаците да бъдат мобилизирани да се бият в тази война.

Длъжностните лица също така добавиха, че Путин вероятно все още не е взел решение кога да започне "тихата мобилизация".

Путин също се опитва да регулира руското информационно пространство в подготовка за продължителна война или преди мобилизация. Путин подписа указ за изменение на руските основи на държавната културна политика, за да включи разпоредби за защита на обществото от "външни идеологически ценности и разширяване на разрушителни и психологически влияния".

Поправката гласи, че Кремъл въвежда нови мерки за защита на руските исторически истини като руския език срещу много недружелюбни държави и организации, които се стремят да подкопаят културния суверенитет на Русия.

Путин вероятно ще използва този указ, за да наложи допълнително цензура върху западните медии и да повиши вътрешната подкрепа за руските военни усилия. Известна руска националистическа фигура отбеляза, че руското население все още няма представа за целите на руската война в Украйна.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин продължава да използва връзките си с руската Държавна дума, за да легитимира наемниците чрез законодателни средства. Председателят на Руската държавна дума Вячеслав Володин инструктира председателя на комисията по отбрана на Думата Андрей Картаполов и председателя на комисията по сигурността и противодействието на корупцията Василий Пискарьов на 24 януари спешно да проучат предложението за въвеждане на наказателна отговорност за "дискредитиране на бойци", което Пригожин му представи по-рано през деня.

ISW по-рано съобщи, че призивът на Пригожин към Володин на 24 януари призовава руското правителство да накаже наказателно лица, които дискредитират всички участници в руската "специална военна операция" в Украйна, по-специално включително вербувани затворници и доброволци, действащи в частите на "Вагнер".

Володин също така заяви, че всички, които "защитават" Русия, включително членовете на групата Вагнер, са герои. Призивите на Пригожин към националистическите настроения едва ли ще убедят Путин да легализира "Вагнер" в този момент обаче, като се има предвид, че Путин демонстративно застава на страната на руското Министерство на отбраната (МО) - институция, която Пригожин често критикува, за да насърчава собствените си сили.

Пригожин също така продължава набирането на затворници в руското общество и обяснява липсата на професионализъм в групата "Вагнер". Пригожин отговори на запитване на медиите за освобождаването на Александър Тютин - убиец, осъден преди това на 23 години затвор, който завърши договора си с Вагнер и се върна в Русия.

Пригожин заяви, че философията на "Вагнер" за набиране на затворници се основава на наблюдението, че руснаците биха предпочели да видят затворник да умре във войната, а не техните роднини.

Той също така твърди, че ако убиецът оцелее във войната, той вече не е убиец, а по-скоро воин. Наблюдението на Пригожин е косвена критика на руското самодоволство с усилията на Кремъл за генериране на сили, стига те да не засягат семействата на хората. Съобщава се също, че

"Вагнер" вербува и депортирани украински граждани, които са затворени в руски колонии. Украинският генерален щаб съобщи на 25 януари, че Вагнер вербува украински затворници в Краснодарския край, като същевременно продължава да призовава руски затворници със сериозни криминални престъпления за участие в руската инвазия в Украйна.

Руските окупационни власти продължават усилията си да интегрират окупираните територии в руската правна и икономическа система. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви на 25 януари, че дава приоритет на по-дълбоката интеграция в руския социално-икономически апарат чрез осигуряване на свободен достъп на всички граждани до всички видове държавни и общински услуги и ефективна пререгистрация на документите за получаване държавна подкрепа.

Пасечник заяви, че на 25 януари Многофункционалният център за предоставяне на държавни и общински услуги откри филиали в девет окупирани населени места в Луганска област. Той твърди, че всички жители на окупираната Луганска област могат да посетят местоположение на MFC, за да поискат идентификационни номера на данъкоплатеца и сертификати за майчинство и да се регистрират като предприемач. МФЦ ще започнат да регистрират местата на пребиваване на гражданите и да издават руски паспорти, регистрации на недвижими имоти и застрахователни номера на 30 януари 2023 г.

Пасечник твърди, че МФЦ ще приемат документи за предоставяне на месечни помощи за раждане и отглеждане на дете, както и месечно плащане за раждане или осиновяване на първо дете.

Руските окупационни власти продължават да се сблъскват с административни проблеми при поддържането на адекватна работна сила за предприятията в окупираните територии. Украинското ядрено опериращо предприятие Energoatom съобщи на 25 януари, че руските окупационни власти се опитват да наемат 150 беларуски инженери, които да помогнат за персонала на Запорожката атомна електроцентрала, тъй като украинските работници продължават да отказват да сътрудничат на окупационните служители в Enerhodar, Запорожка област.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 25 януари, че руските сили внасят лекари от Русия, за да смекчат недостига на работна сила в болниците, тъй като украинските лекари и болничен персонал продължават да се съпротивляват на руската окупация.

Украинският център за съпротива съобщи на 25 януари, че руските окупационни власти затварят три мини в Донецка област поради липса на миньори, остаряло оборудване и нерентабилност. Центърът също така съобщи, че руските окупационни власти са "приватизирали" няколко мини в Донецк Област, твърдейки, че са намерили частни инвеститори, които да експлоатират мините.

Руските сили и окупационните власти продължават усилията за филтриране в окупираните територии. Украинският център за съпротива заяви на 25 януари, че руските сили са депортирали всички жители на окупираното Нечаево, Херсонска област, в Южна Украйна, тъй като руските сили и окупационните власти са настанили своя персонал в празните домове.

Украинският съпротивителен център също съобщи на 25 януари, че руските сили и окупационните власти конфискуват всички лодки и водни съдове от местните жители, живеещи по крайбрежието на река Днепър в Нова Каховка, Херсонска област.

Украинският център за съпротива заяви, че руските сили са упълномощени да стрелят по всеки цивилен, който се опита да се придвижи към крайбрежната зона на Енерходар, Запорожка област.

Руските сили и окупационните власти продължават усилията за паспортизация в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи на 25 януари, че руските окупационни власти в Хорливка, Донецка област, възнамеряват да уволнят всички служители на предприятията на т.нар. Донецка народна република (ДНР), които не са получили руски паспорт до 1 март 2023 г. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 25 януари, че руските окупационни власти засилват натиска върху жителите на Мелитопол да получат руски паспорт, като подчерта, че усилията за паспортизация гарантират, че жителите на окупираните територии могат да бъдат мобилизирани да се присъединят към руските въоръжени сили.

Украинският съпротивителен център заяви на 25 януари, че руските окупационни власти са обещали да платят на депортираните жители на Нечаево, Херсонска област, 10 000 рубли (~144 долара), ако получат руски паспорт.

Руските окупационни власти продължават инфраструктурните проекти за по-нататъшно свързване между окупираните територии и Русия. Ръководителят на окупацията на Херсонска област Владимир Салдо заяви на 25 януари, че редовната автобусна линия ще бъде възобновена в окупираната Херсонска област, тъй като украинците, които преди това са били "евакуирани" от източния (левия) бряг на река Днепър, са фермери, които се връщат на нивите.

Салдо също така твърди, че са в ход проектни и сервизни операции за изграждане на нова магистрала, която ще минава от окупираните територии до Ростов, Русия. Салдо твърди, че вторият етап от проекта за магистрала ще минава от Хеническ, Херсонска област, до Москва, Русия.

ISW по-рано предположи, че Кремъл вероятно се опитва да изгради нова наземна комуникационна линия по крайбрежието на Азовско море под прикритието на изграждане на гражданска инфраструктура в опит да избегне украинските удари на HIMARS.

Руските сили и окупационните власти продължават да нападат и изземват частна собственост в опит да идентифицират проукраинците и партизаните в окупираните територии. Министерството на вътрешните работи на ЛНР заяви на 25 януари, че окупационната полиция е иззела тайник с оръжия в Сватово, Луганска област, и предупреди, че придобиването, съхранението и държането на огнестрелни оръжия се наказва с до пет години затвор. Руски източник публикува вероятно инсцениран видеозапис на 25 януари, показващ как руските сили за сигурност, вероятно чеченци, изземват тайник с оръжие след нападение в жилищен квартал в Енерходар, Запорожка област.

Руските служители вероятно стават все по-недоверчиви към назначените от Русия окупационни власти в окупираните територии. Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай заяви на 25 януари, че руски официални лица са назначили неназован вицепремиер на Република Татарстан - вероятно вицепремиерът Евгений Варакин, който организира "хуманитарна" помощ за Лисичанск от Татарстан - за заместник на окупационната администрация на Лисичанск в Луганска област. Хайдай също така заяви на 25 януари, че руските служители не са успели да наемат персонал в окупационната администрация на Северодонецк през лятото на 2022 г. поради липса на подходящи сътрудници.

Руските официални лица и окупационните власти продължиха да консолидират административния контрол върху окупираните територии на 25 януари. Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник обяви, че Карачаево-Черкезите са поели патронажа над Старобилския район на Луганска област след среща с ръководителя на Карачаево-Черкези Рашид Темрезов на 25 януари.

Пасечник подчерта значението на осигуряването на връзки с руските региони, за да се гарантира предоставянето на жилищни и комунални услуги, пътища, училища, селско стопанство и производство в окупираните територии.