Украинските сили удариха нефтен терминал в окупирана Феодосия, Крим в нощта на 6 срещу 7 октомври. Украинският генерален щаб съобщи на 7 октомври за пожар близо до съоръжението и че изясняват повредата.

Във Феодосия се намира най-големият петролен терминал в окупирания Крим и Русия го използва за транспортиране на петролни продукти до армията. Окупационният кмет на Феодосия Игор Ткаченко призна за пожара в нефтеното депо и твърди, че не е причинил петролен разлив.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Източник, фокусиран върху Крим, твърди, че руската армия е разположила система за противовъздушна отбрана Панцир-S1 в района през юни 2024 г., за да защити петролния терминал във Феодосия.

Някой е пушил в петролна база в Крим

Някой е пушил в петролна база в Крим

Руските агенции не съобщават за причината

ISW също така откроява съобщенията на руските издания от вчера, че Сергей Кириенко, заместник-ръководител на президентската администрация, е обещал на президента Путин до 2026 г. поне 50 руски ветерани от войната в Украйна да станат кметове, губернатори или ръководители на руски региони в рамките на програмата за реинтеграция "Време на герои". Това е част от усилията по криптомобилизация, едновременно със същественото увеличаване на заплащането за руските военнослужещи на договор, за да избегнат една потенциална вълна на частична мобилизация. Ръководителят на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви на 7 октомври, че еднократните плащания на руските военни, доброволци и военнослужещи по договор, ще се увеличат до три милиона рубли (около 31 103 долара) до 31 декември.

Комисарят по правата на човека на Върховната рада на Украйна Дмитро Любинец съобщи на 7 октомври, че украинските власти разследват случаи на несправедливо малтретиране и екзекуция на украински военнопленници от руските сили. Любинец е изпратил писма до Организацията на обединените нации (ООН) и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) по случая на трима невъоръжени украински военнопленници близо до Ню Йорк, Донецка област.

Украинска бригада, действаща в района, публикува кадрите на 6 октомври. Най-високите нива на руското военно командване изглежда толерират руските военни престъпления в Украйна, според Любинец. Женевската конвенция за военнопленниците забранява "осакатяването, жестокото третиране и изтезанията" на военнопленници, както и екзекуцията на военнопленници или лица, които явно са излезли от бой.

Украйна: Руските военни са екзекутирали 93 украински военнопленници на бойното поле

Украйна: Руските военни са екзекутирали 93 украински военнопленници на бойното поле

80% от случаите са регистрирани през тази година

Ръководителят на украинския отдел за борба с престъпленията в условия на въоръжен конфликт Юрий Бeлоусов заяви на 4 октомври, че украински източници са документирали доказателства, сочещи, че руските сили са екзекутирали 93 украински военнопленници на бойното поле от началото на войната. 80 процента от регистрираните случаи са настъпили през 2024 г.

Бeлоусов отбеляза на 5 октомври, че тези военни престъпления са системни и че руските власти ясно одобряват тези престъпления. ISW подробно докладва за предишни такива случаи и наблюдава тенденция в различни сектори на фронта, които изглежда са разрешени от отделни руски командири.

Руските власти обявиха "безпрецедентна" кибератака срещу руската държавна медийна инфраструктура на 7 октомври. Руската държавна медийна компания (ВГТРК) съобщи, че неизвестни лица са хакнали онлайн услугите на ВГТРК през нощта в "безпрецедентна" атака и прокремълски Руското издание "Газета" съобщи, че атаката е свалила излъчванията на руските държавни телевизионни канали "Россия-1", "Россия-24", "Россия Култура", "Карусел" и около 80 регионални телевизионни и радиокомпании.

Руска държавна медия стана жертва на хакерска атака

Руска държавна медия стана жертва на хакерска атака

Все още не е известно кой седи зад атаката

Газета цитира източник в руската сфера на информационната сигурност, който твърди, че хакерската група "sudo rm -RF", за която се предполага, че е свързана с Украйна, е извършила кибератаката. (Името на групата се отнася до команда на Linux за изтриване на файлове.) Украинският новинарски канал Suspilne, цитирайки свои собствени източници, заяви, че "sudo rm -RF" е поел отговорност и че служители на ВГТРК се оплакаха, че атаката е изтрила цялата резервна информация.

Експертът по информационна сигурност твърди пред Gazeta, че хакерите най-вероятно са използвали тип вирус за криптиране, който изтрива файлове, вместо просто да ги криптира, и предупреди, че ВГТРК сега ще трябва да затвори уязвимостта в допълнение към възстановяването на резервни копия на своите системи.

ВГТРК твърди, че системите ѝ не са претърпели значителни щети въпреки атаката и че системите й работят нормално.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази подкрепа за ВГТРК и определи случая като атака срещу руската критична инфраструктура.