Украинските въоръжени сили проведоха успешни контраатаки в Северодонецк, Луганска област, като по този начин намалиха бойната мощ на руската армия.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Въпреки че руските сили продължават да хвърлят техника и войски край Северодонецк и Лисичанск, през последните 48 часа украинските военни проведоха успешна контраатака в Северодонецк и отблъснаха руските войски до източните покрайнини на града. Освен това руснаците са отблъснати от южните населени места.

Пореден руски генерал е убит в Източна Украйна

Пореден руски генерал е убит в Източна Украйна

Роман Кутузов е загинал в Николаевка в Луганска област

Експертите отбелязаха също така, че украинските сили вероятно се опитват да използват продължаващата концентрация на Русия върху Северодонецк, за да започнат контраатаки в други настъпателни направления.

"Контранастъпателният натиск на Украйна вероятно ще продължи да привлича вниманието на руските сили към Луганска област и следователно ще остави уязвими места в отбранителните усилия на Русия в Харковска област и по южната ос", се казва в доклада.

Припомняме ви, че според военни експерти украинските въоръжени сили успешно възпират опитите на противника да обкръжи украинските позиции в Луганска област.

Испания изпраща ракети и танкове на Украйна

Испания изпраща ракети и танкове на Украйна

Страната ще осигури и обучение на украинските военни за танковете

По-рано от ISW отбелязаха, че руските военни не са успели да щурмуват край Изюм и са възпрепятствани в настъплението си към Славянск в Донецка област.