Американски анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) потвърдиха, че въоръжените сили на Украйна са заели позиции на левия бряг на Херсонска област. Украински войници от известно време са се разположили на левия бряг на Днепър в Херсонска област, съобщава Unian.net.

Но в доклада си анализаторите на ISW все още не разглеждат тези позиции на украинските военни като някакъв трамплин за нещо по-сериозно.

По информация на руските така наречени военни кореспонденти украинските разузнавателни групи продължават да действат в района западно от селото Казачьи Лагери, въпреки че самото селище все още е окупирано.

Освен това разузнавателните групи на въоръжените сили на Украйна продължават да действат в района на Антоновския мост и Хола Пристан, а също така извършват рейдове през река Днепър.

Според експерти съобщенията от страна на руски военни, че украинските сили са заели позиции на източния бряг на Днепър, предполагат, че окупаторите са загрижени, че отбранителните сили на Украйна са заели полутвърди позиции на брега.

Британското разузнаване: Русия прехвърля елитни части към Орехов

Британското разузнаване: Русия прехвърля елитни части към Орехов

Това може да отслаби защитата на десния бряг на Днепър

Според анализаторите от ISW една ефективна руска контраатака може да се превърне в сериозна заплаха за предните позиции на Украйна. Все още обаче не е известно дали руските сили разполагат с необходимите за целта механизирани резерви.

Преди няколко дни военният наблюдател на германския Bild - Юлиан Репке обяви, че въоръжените сили на Украйна са се окопали на левия бряг на Днепър в района на Херсон. Той заяви, че от тези позиции до севернатаграница с Крим разстоянието е само 83 километра.

Междувременно  заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр уточни, че на въпросния участък от фронта "определени части са изпълнили определена задача", но не даде повече подробности.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че въоръжените сили на Украйна са успели да настъпят в района на селището Работино, където според западни експерти украинските войски са съсредоточили основните си усилия по време на контранастъплението, информира Руската служба на Би Би Си.

В обобщението си за събитията на фронта украинските военни не говорят подробно за ситуацията край Работино, но пишат за техния "частичен успех".

"Украинските сили за отбрана продължават провеждането на настъпателна операция в Мелитополското и Бердянското направление, постигнаха частичен успех в района на Работино в Запорожка област, закрепиха се на постигнатите рубежи и осъществиха контрабатарейни мерки", съобщиха от Генералния щаб в своята сводка. Това беше потвърдено още в съботния доклад на ISW.

Британското разузнаване: Русия прехвърля елитни части към Орехов

Британското разузнаване: Русия прехвърля елитни части към Орехов

Това може да отслаби защитата на десния бряг на Днепър