Практиката на Русия да извършва странично пребазиране в ключови сектори на фронта вероятно допълнително ще отслаби руските отбранителни линии като цяло, тъй като както руските, така и украинските операции фиксират руските части в определени сектори на фронта. Тези странични подкрепления вероятно ще нарушат руските настъпателни и отбранителни операции в секторите, от които са изтеглени, и заплашват бързо да влошат състоянието на силите, които руската армия използва като подкрепления.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Понастоящем изглежда, че Русия не разполага със значителни налични сили, които би могла да привлече за подкрепления, без да застраши други сектори на фронта. Украинските контраофанзивни операции привлякоха елитни руски формирования и части в района на Бахмут и продължават да ги задържат там.

Руските сили също така ангажираха значителен брой сили за локализирани настъпателни операции в районите на Купянск и Сватово, които имат за цел по подобен начин да изтеглят украинските сили от районите на украинските контраофанзивни операции.

На 11 август украинските сили отбелязаха значителен тактически напредък в западната част на Запорожка област на фона на продължаващите контраофанзивни операции на поне три сектора на фронта. Публикуваните на 11 август геолокационни кадри потвърждават, че украинските сили са достигнали до северните покрайнини на градчето Роботине (на 10 км южно от Орихов) в западната част на Запорожка област, въпреки че постоянството и обхватът на тези позиции засега не са ясни.

От седмици украинските сили провеждат редовни наземни атаки към Роботине като част от операциите си, насочени към отслабване на руската отбрана. Способността на украинските сили да напредват към покрайнините на Роботине - за чиято защита руските сили са посветили значителни усилия, време и ресурси - остава значителна, дори ако украинските успехи са ограничени в момента. Геолокационни кадри, публикувани на 11 август, показват, че украинските сили са напреднали в Урожайне (на 9 км южно от Велика Новосилка) по граничната зона на Донецко-Запорожката област. Руски блогъри твърдят, че на 10 и 11 август украинските сили са изтласкали руските сили обратно в селището.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в направленията Бахмут, Бердянск (гранична зона Донецк-Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Изглежда, че украинските контраофанзивни операции принуждават руските военни да пренасочат руските сили, защитаващи се в западната част на Запорожка област, което показва, че украинските усилия там могат значително да влошат руската отбрана. Руски военни блогъри твърдят на 11 август, че елементи от 7-а гвардейска въздушнодесантна дивизия (ВДВ) участват в тежки боеве край Роботине в западната част на Запорожка област, а ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди на 10 август, че елементи от батальона "Восток Ахмат" сега се отбраняват край Роботине.

Елементи от 42-ра мотострелкова дивизия (Южен военен окръг) на 58-а комбинирана армия са основното руско формирование, отбраняващо се непосредствено южно от Орихив от началото на контраофанзивата, като елементи от 22-а и 45-а отделна гвардейска бригада Спецназ (Главно управление на Генералния щаб на Русия) и 810-а пехотна бригада на Военноморския флот (Черноморски флот) подкрепят руските отбранителни операции в района.

Пристигането на 7-а дивизия ВДВ и елементите на "Ахмат" в района на Роботине представлява първото изрично ангажиране на нови руски формирования и части в района.

Кадиров постоянно изпраща елементи на "Ахмат" в предполагаеми критични сектори на фронтовата линия, за да спечели благоволението на руския президент Владимир Путин, а неотдавна изпрати елементи на "Спецназ" "Ахмат" в района на Клишчиевка, южно от Бахмут, в отговор на украинския напредък в района.

Руски източници твърдят, че елементи на 7-а ВДВ са се разгърнали от източния (левия) бряг на Херсонска област в посока Запорожие след разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) на 6 юни, а по-късно ISW наблюдава елементи на дивизията, които се защитават от украински контраофанзивни операции в района на Старомайорске по административната граница между Запорожка и Донецка област през юли.

Седма дивизия на ВДВ вече е разделена най-малко на две, а може би и на три оси на фронта. Руските военни блогъри предлагат различни мнения за това дали елементи от 7-ма дивизия ВДВ са се изтеглили изцяло от района на Старомайорске, след като украинските сили са превзели селището на 27 юли.

Елементи на дивизията са останали в Херсонска област, за да се защитават от украинските действия на левия бряг на река Днепър.

Елементи на 7-ма дивизия ВДВ може да са пристигнали в западната част на Запорожка област по-рано, въпреки че за първи път руски източници твърдят, че руското командване е ангажирало тези елементи да се бият в района. Елементи на 42-ра мотострелкова дивизия продължават да се отбраняват край Роботине и ISW не е наблюдавала елементи на дивизията да се изтеглят от района, което показва, че пристигането на 7-ма ВДВ дивизия и елементи на "Ахмат" вероятно не предвещава ротация на основните руски бойни сили в посока Орихов.

Тези вероятни странични премествания предполагат, че украинските контраофанзивни операции значително са влошили състоянието на съществуващите отбраняващи се руски сили в района и са подтикнали руското командване да изпрати тези елементи за укрепване на руската отбрана в този критичен сектор на фронтовата линия. Липсата на руски оперативни резерви означава, че руското командване ще трябва да извършва повече странични премествания, ако иска да укрепи определени сектори на фронта в бъдеще.

Дори ако руското командване реши да прекрати локалните настъпателни действия в тези райони, вероятно ще е необходимо известно време, за да могат руските сили да намалят темпото на операциите си и да изтеглят силите си за странично пренасочване, без да отворят районите на фронта за успешни украински контраатаки. Ограниченото руско странично преместване на елементи от 7-а дивизия на ВДВ от левия бряг на Херсонска област през юни изглежда създаде условия, които позволиха на украинските сили да действат по-свободно в района, а украинските сили вероятно ще използват по подобен начин отслабените руски групировки в други райони на фронта, където активно провеждат настъпателни операции, в случай на по-нататъшни руски придвижвания.

От друга страна, украинските сили поддържат резерви, които им позволяват да ротират частите, вместо да разчитат на преместване на части, провеждащи отбранителни и настъпателни операции, в други сектори на линията без почивка.

Поради това украинските сили вероятно могат да поддържат необходимия боен потенциал, за да продължат да деградират руските сили, отбраняващи Южна Украйна и района на Бахмут, като същевременно ограничават руското напредване по линията Купянск-Сватово-Кремина. Руските странични размествания вероятно ще увеличат вероятността руските сили да трябва да се оттеглят на подготвени отбранителни позиции без значителна подкрепа в случай на украински пробив.

По този начин по-нататъшното влошаване на състоянието на отбраняващите се руски сили създава възможности всеки украински пробив да бъде потенциално решаващ.

ЕС достави на Украйна 223 800 снаряда от планираните 1 млн.

ЕС достави на Украйна 223 800 снаряда от планираните 1 млн.

Подкрепа срещу руската агресия

Изглежда, че руските сили засилват настъпателните си операции североизточно от Купянск, вероятно за да отвлекат украинските сили от по-важните от оперативна гледна точка райони на фронта. Известен военен блогър, свързан с Кремъл, твърди на 10 август, че руските офанзиви по протежение на фронтовата линия в района на Купянск са принудили украинските сили да избягат в Петропавловка (на 7 км източно от Купянск), и твърди, че руските сили заплашват да сринат украинската отбрана в района.

Военният блогър прогнозира, че руските сили ще превземат Петропавловка през следващите два дни и ще продължат да настъпват към Купянск.

На 11 август военният блогър заяви, че руските сили наскоро са превзели 30 украински "опорни точки" в посока Купянск по широк фронт от Купянск до Кисливка (на 20 км югоизточно от Купянск).

Друг руски блогър твърди на 10 август, че руските сили са навлезли в покрайнините на Синкивка (9 км североизточно от Купянск) и са на по-малко от 10 км от предните отбранителни линии на Украйна.

ISW не е наблюдавала визуално потвърждение на руските твърдения за напредък североизточно от Купянск. Руските военни блогъри неколкократно са изказвали твърдения за обширен руски напредък югозападно от Сватово, а ISW освен това не е наблюдавала визуално потвърждение на тези твърдения, въпреки че тези твърдения вече са отпреди няколко седмици.

Възможно е руските сили да са увеличили настъпателната си активност по линията Купянск-Сватово-Кремина, за да се възползват от оперативното съсредоточаване на Украйна на други места и да отвлекат украинските части от по-критични райони на фронта. Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати заяви, че през последните дни украинските сили значително са засилили отбраната по направлението Купянск, което показва, че руските сили може би са успели да привлекат допълнителни украински сили в района.

След Украйна, митът за руската военна мощ рухна и в Африка

След Украйна, митът за руската военна мощ рухна и в Африка

Антифренски и проруски лозунги отново бяха издигнати по време на пропучистка демонстрация в Ниамей, Нигер

Украинските официални лица също така обявиха задължителна евакуация на цивилното население в 53 населени места в близост до Купянск на 9 август поради засиления руски обстрел и въздушните удари, които представляват повишен риск за цивилното население, въпреки че евакуацията не означава непременно, че украинските сили очакват руските сили да постигнат значителен напредък.

На 11 август руските сили нанесоха още една серия от ракетни удари в Украйна и за втори път през последната седмица нанесоха удар по украинско летище. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли четири ракети "Кинжал" и че украинската противовъздушна отбрана е прихванала една ракета над Киевска област.

Украинските военновъздушни сили твърдят, че другите ракети "Кинжал" са ударили близо до летище Коломия в Ивано-Франковска област.

Руски военни блогъри твърдят, че на 6 август руските сили са се насочили към летище "Старостянтив" в Хмелницка област, тъй като украинските сили съхраняват в складове на базата ракети, доставени от чужбина, включително крилати ракети "Сторм шадоу".

Германия мисли дали да прати на Украйна далекобойни ракети със скъсен обхват

Германия мисли дали да прати на Украйна далекобойни ракети със скъсен обхват

Те не трябва да могат да атакуват руска територия

Насочването на Русия към летищата Старостянтинов и Коломия през изминалата седмица подсказва, че руските сили са все по-загрижени за кампанията на Украйна за блокиране.

Руски източници твърдят, че групата "Вагнер" изглежда запазва присъствието си в съоръженията си в Беларус, въпреки че статутът на слуховете за нейното изтегляне в Русия остава неясен. Руски военен блогър публикува сателитни снимки, заснети на 3 август, в които се твърди, че в сравнение със снимките от 17 юли в лагера на "Вагнер" в Цел, Асиповичи, Беларус, има още 930 превозни средства на "Вагнер" и 18 допълнителни нископодови полуремаркета.

Блогърът твърди, че снимките от 3 август показват, че са пристигнали 40 транспортни контейнера и че в лагера се извършва неуточнено строителство.

Военният блогър твърди също, че броят на палатките в лагера "Вагнер" не се е променил и че броят на автомобилите в лагера показва, че той вероятно е с пълен персонал.

Анджей Дуда: Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да пробие руската отбрана

Анджей Дуда: Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да пробие руската отбрана

Путин и неговите приближени "мечтаят за възстановяване на териториите от времето на царизма"

Руските слухове за изтеглянето на "Вагнер" от Беларус се появиха на 8 август, така че тези допълнителни сателитни кадри от 3 август не опровергават напълно тези твърдения.

Кадрите предполагат, че "Вагнер" е възнамерявал да разшири присъствието си в Беларус и е смятал, че елементите на сделката, осигуряващи дейността му в страната, все още са били в сила към 3 август.

Руското министерство на вътрешните работи (МВР) се бори със значителен недостиг на персонал, особено в окупираните територии в Украйна, на фона на по-широката промяна на властта между другите руски органи за вътрешна сигурност.

Руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев заяви на 10 август, че МВР се бори с критичен недостиг на персонал и че над 5000 служители на МВР са напуснали различни органи на МВР през последния месец.

През октомври 2022 г. Колоколцев заяви, че МВР се нуждае от 52 000 полицейски служители, за да може до 2026 г. да осигури адекватно персонал в новоокупираните територии в Украйна, а през ноември 2022 г. заяви, че понастоящем недостигът на персонал в МВР е 90 000 души.

Руски вътрешни източници спекулират, че служителите на МВР напускат поради корупция, лошо заплащане и изпълнение на функциите на жандармерия (военни сили, действащи като граждански правоприлагащи органи).

Неназована европейска държава купува десетки танкове Leopard 1 за Украйна

Неназована европейска държава купува десетки танкове Leopard 1 за Украйна

Преди да бъдат използвани на бойното поле, ще бъдат преоборудвани в Германия

Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) вероятно се опитват да прехвърлят вината за украинския обстрел в руските гранични райони върху офицери от средно ниво.

Московски съд ще разгледа наказателно дело срещу двама руски офицери, обвинени, че не са успели да предотвратят внезапно нападение срещу Руската федерация, което е нарушение на член 340 от руския Наказателен кодекс.

Руските власти обвиняват офицерите, че не са успели да предотвратят обстрела на украинските сили по техни подразделения и военна техника в Белгородска област през април 2022 г.

Това ще бъде първият път, в който руски съд ще разгледа подобно дело от началото на пълномащабната инвазия в Украйна.