Полският президент Анджей Дуда заяви в интервю за американския вестник "Вашингтон пост", че Украйна вероятно все още не е получила достатъчно оръжия от съюзниците си, за да обърне хода на войната в своя полза. Затова той призова западните държави да направят повече, за да осигурят победата на Киев.

Запитан какви оръжия липсват на украинските въоръжени сили, Дуда заяви, че "Украйна е снабдена с далекобойна артилерия - и далекобойната артилерия продължава да се доставя и до днес".

"Можем дори да кажем, че сега Украйна разполага с по-модерен военен потенциал от Русия", продължи полският президент.

Въпросът е: разполага ли Украйна с достатъчно оръжия, за да обърне хода на войната в своя полза? Отговорът на този въпрос вероятно е не. Вероятно те не разполагат с достатъчно оръжия. Знаем това от факта, че в момента те не успяват да проведат надеждна контраофанзива срещу руската армия. Накратко, те се нуждаят от повече помощ. Това отбеляза президентът на Полша Анджей Дуда.

"Руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото в момента не умират американски войници." Ако руската агресия не може да бъде спряна сега, "ще трябва да се плати много висока цена".

Путин и неговите приближени "мечтаят за царско управление и възстановяване на териториите от времето на царизма".

Западът е длъжен да сложи край на руската офанзива в Украйна, "за да не се случи същото като през Първата и Втората световна война, когато американските войници трябваше да проливат кръвта си и да умират в Европа, за да възстановят мира и свободата в света", посочи Дуда.

Полша струпва десет хиляди войници на границата с Беларус

Полша струпва десет хиляди войници на границата с Беларус

Напрежението по полско-беларуската граница нараства

В Полша има очевидна умора от войната, въпреки че огромното мнозинство от хората в страната все още с радост посрещат украинците. "В Полша има семейства, които от година и половина приемат украинци в домовете си и споделят с тях жизнено пространство", казва Дуда.

Въпреки това поляците помагат на украинците, защото разбират заплахата от страна на Русия. "Знаем, че когато руснаците идват, те изнасилват жени, убиват хора, депортират хора на Изток. Знаем, че руснаците трябва да бъдат спрени", каза полският президент.

Дуда заяви, че ще се опита да убеди администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да покани официално Украйна в НАТО на следващата среща на върха във Вашингтон, която ще се проведе по време на честванията на 75-годишнината на Алианса.

Германия оставя комплексите Patriot в Полша до края на годината

Германия оставя комплексите Patriot в Полша до края на годината

Берлин не предвижда удължаване на това разполагане

"Мисля, че Русия няма да прибегне до използването на ядрени оръжия в Украйна. И не само защото Владимир Путин няма да иска да го използва. Смятам, че ядреният арсенал в Русия е под контрола на много хора - така че той не зависи само от Владимир Путин. Решението се взема от повече от един човек", заяви Дуда.