Неразкрито европейско правителство е купило десетки употребявани танкове, които някога са принадлежали на Белгия, според търговеца на оръжия, който ги е продал. Превозните средства ще бъдат разглобени, ремонтирани и след това изпратени в Украйна, пише "Дойче веле".

Германският производител на оръжия Rheinmetall се готви да изпрати около 30 бойни танка Leopard 1 в Украйна от името на неуточнено европейско правителство, според няколко медийни съобщения.

Rheinmetall придоби 50 танка Leopard 1 от белгийската компания OIP Land Systems. Част от тях са предназначени за ремонт, а другите ще бъдат за резервни части.

Преди да бъдат използвани на бойното поле, ще бъдат преоборудвани в Дюселдорф, според германския вестник Handelsblatt.

Очаква се повече от две дузини от 50-те основни бойни танка да бъдат доставени в Украйна, въпреки че това може да отнеме няколко месеца.

Главният изпълнителен директор на OIP Land Systems, Фреди Верслуйс, каза, че клауза за поверителност в сделката за покупка му забранява да назовава страната, която е закупила 50-те танка, които притежава, както и колко струват. В публикация в LinkedIn обаче той каза, че сумата, която е получил, е разумна.

В Полша вече ремонтират танкове "Леопард" от Украйна

В Полша вече ремонтират танкове "Леопард" от Украйна

Украйна ще получи още 14 танка Leopard 2A4

"Фактът, че напускат нашата компания, доказва, че поискахме справедлива пазарна цена и някой беше повече от щастлив да ги вземе", каза Верслуйс в своя пост, придружен от снимка на танкове до бутилка украинска водка.

"Радвам се, че най-накрая ще се присъединят към битката за свобода", се казва в публикацията.

Докато националното правителство, което купува танковете, не беше назовано, източник от отбраната каза на информационната агенция "Ройтерс", че германското правителство вероятно стои зад този ход.

По-рано тази година белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер каза, че правителството е обмисляло закупуването на пратка от танкове Leopard 1, но обвини частната компания, която ги притежава, че се опитва да направи "огромна печалба".

Верслуйс отрече белгийското правителство да се е обръщало към него тогава.

Тъй като западните правителства търсят оръжия, за да помогнат на Украйна в битката й срещу Русия - оръжията, които преди са изхвърлили като остарели, сега са много търсени. Те също така често са в ръцете на частни компании.

Верслуйс закупи танковете от белгийското правителство преди повече от пет години за около 37 000 евро всеки.

Бойният танк Leopard 1 е предшественик на Leopard 2, използван в момента от германската армия, Бундесвера.

Той е по-лек и по-малко мощен от наследника си, а машините, продавани от Верслуйс, са последно модернизирани през 90-те години на миналия век.

САЩ пращат Abrams-те в Украйна през август

САЩ пращат Abrams-те в Украйна през август

От есента Киев ще ги полза на бойното поле