В Полша започна да функционира център за ремонт и поддръжка на танкове "Леопард", използвани от украинската армия. Той е открит в Гливице, уточни Би Би Си.

Това съобщи в "Туитър" полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

"Ремонтният център в Гливице започна работа. Първите два Леопарда вече пристигнаха от Украйна в предприятието Бумар", написа Мариуш Блашчак.

Украйна вече използва на бойното поле танкове "Леопард", предадени преди това от партньори. Няколко единици бяха загубени по време на атаките в района на Запорожие на 8 юни. Това са танкове Leopard 2.

В същото време доставките на западни танкове продължават. На 21 юли 2023 г. е съобщено, че Германия е доставила първите танкове Leopard 1A5 на Украйна. Доставката включва десет единици. В бъдеще Германия заедно с Дания планират да доставят на Украйна 100 такива танка.

В края на юни стана известно, че Украйна ще получи още 14 танка Leopard 2A4. Те ще бъдат доставени от концерна Rheinmetall от името на Нидерландия. Първият танк трябва да бъде доставен през януари 2024 г., а останалите - в рамките на една година.

"Ройтерс" отбелязва, че в момента няма яснота дали компанията за ремонт на украински танкове е полско начинание или в нея участва и Германия.