На 22 август украинските сили продължиха да напредват в посока Роботине в западната Запорожка област, съобщиха от ISW - Институтът за изследване на войната.

В същото време има индикации, че руските части имат ограничено присъствие в селището. На геолокирани кадри, публикувани на 21 и 22 август, се вижда, че украинските сили са напреднали в две посоки - в югоизточната част на Роботине и източно от селището близо до Новопокровка, която се намира на 13 км югоизточно от Орихов. На 22 август украинската 47-ма механизирана бригада публикува видеозапис, на който се вижда как нейни войници успешно евакуират цивилни от Роботине, придружени от украински журналисти.

От 47-мата механизирана бригада обявиха, че техният личен състав е пробил руските отбранителни линии край Роботине и е навлязъл в населеното място.

ISW: Украинските удари в руския тил търсят точката на пречупване на фронта

ISW: Украинските удари в руския тил търсят точката на пречупване на фронта

Блогъри твърдят, че руските части изпитват недостиг на офицери поради сериозни загуби на жива сила

Евакуирането на мирните граждани и присъствието на украинските журналисти са красноречив знак, че районът около Роботине е относително сигурен заради намаленото руско присъствие в самото селище и в околностите.

Твърденията на руски представители, че украинските сили държат позиции само в най-северните покрайнини на селището, най-вероятно не са верни, имайки предвид записите и репортажите, направени от 47-ма бригада. Повечето руски блогъри, коментиращи военните действия, продължават да твърдят, че украинските сили държат позиции в по-голямата част от северен Роботине, а руските - повечето позиции в южните зони на селището.

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта

ISW: Русия умишлено прикрива украинските успехи на фронта

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта на Института за изследване на войната

Това означава, че украинската армия може да е близо до втората отбранителна линия южно от град Орехов. Изглежда и че руснаците съсредоточават своите налични ресурси в посока Орехов, западната част на Запорожка област.

ISW и по-рано писа, че ако украинците напълно окупират това село и излязат отвъд него на юг, това може да означава, че на това място те са преодолели полосата на най-гъстите минни полета и укрепления на първата отбранителна линия.

Институтът изказва предположение, че втората линия на отбрана на руската армия в Запорожка област може да се окаже по-слаба от първата, тъй като може да се наложи да бъде защитавана от вече разбити в битки части.

Авторите на доклада на ISW отбелязват, че сред руските части, забелязани в западната част на фронта в Запорожие, няма свежи или такива, които вече не са участвали в отбранителни битки. Анализаторите се позовават на както на украинския военен журналист Константин Маховец, така и на редица руски провоенни блогъри.

Повечето от наблюдаваните в района руски части се бият там от началото на украинското контранастъпление, с изключение само на части от 7-ма въздушнодесантна дивизия, дислоцирани от други участъци на фронта, и части на батальона "Ахмат-Юг".

"Това може да означава, че тези позиции могат да бъдат заети от части и обединения, които вече участват в битките [...] Вероятната липса на руски оперативни резерви и наблюдаваните неизползвани единици на втората отбранителна линия, заедно с ограниченото странично преразпределяне предполага, че втората линия на руската отбрана може да бъде забележимо по-слабо защитена", пишат наблюдатели на ISW.

В същото време анализаторите от ISW подчертават, че самите те не са съвсем сигурни в истинността на своето предположение, тъй като на втора линия може вбъдеще и да бъдат открити части, за които нито външни наблюдатели, нито украинската армия все още не знаят.

ISW подчертава и че не оценява способността на руската армия бързо да разкрие нови минни полета пред настъпващия враг.