Руските сили продължават да напредват бавно и неотклонно в посока Покровск (западно от Авдеевка), до голяма степен благодарение на слабия отпор от страна на украинската военна сила, особено в района непосредствено северозападно от Авдeевка, съобщават от "Института за изследване на войната".

Русия вероятно ще продължи да напредва по-бавно, тъй като се движи покрай по-големи градове.

Украинският президент Володимир Зеленски отбелязва, че в някои украински бригади не е възможно да се извършват ротационни схеми, тъй като заместващите ги състави все още не са окомплектовани или оборудвани. Така в украинската армия се откриват слаби места, които руските сили могат да атакуват.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец също отбелязва, че украинските защитници в посока Покровск са с по-лошо оборудване и отбранителен потенциал, заради което не могат да забавят руския напредък.

Руските сили се възползват от факта, че Западът и по-специално САЩ се бавят в предоставянето на военна помощ за Украйна и в превъоръжаването й.

От ISW наскоро отчетоха, че руските сили се опитват да предприемат важен тактически ход - да обкръжат  украинските сили източно от магистрала T0511 (O0544) Очеретине-Хродивка-Мирноград, най-вече откъм на левия бряг на река Вовча.

Руски наблюдатели твърдят, че руските сили атакуват южно от Веселе по дължината на железопътната линия към Сергиевка и Желане (точно на юг от Веселе), което би могло да им помогне за обкръжаването на украинските сили в тази част на Украйна.

Украински и руски източници съобщават, че руските части са превзели Тимофеевка (северно от път O0544 и района на Веселе).

Освен това по данни на украински източници руските сили са напреднали с 6.5 километра в дълбочина и със 7.5 километра по дължина в посока Сокил до Сергиевка, пресичайки реките Вовча и Казенний Торец (минаващи през Прохрес-Вовче и съответно Лозуватске).

Освен това руските сили са близо до постигане на оперативно значим пробив в Покровското направление и то още до края на август.

Сегашният темп на тактическо напредване на руските части към Покровск вероятно няма да продължава още безкрайно дълго, тъй като те все по-често се приближават до по-големи градове.

Прави впечатление, че руското централно командване преразпределя и насочва по-бързо силите между различните сектори в своята разширена зона на отговорност (AOR) в Донецка област, отколкото го правеше преди.

Вероятно това се дължи на по-гъвкавата структура за командване и контрол, а може да е свързано и с тактическите уязвимости на украинските части.

Съобщава се, че в Украйна са пристигнали определен брой изтребители F-16, но вероятно ще са необходими няколко месеца, преди тя да може да ги използва така, както би искала.

Една дълга война работи срещу Украйна и сигурността на Запада

Една дълга война работи срещу Украйна и сигурността на Запада

Нужно е бързо превъоръжаване и повече подкрепа

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път повтори, че Украйна няма да се откаже от своя суверенитет и от териториалната си цялост в замяна на дипломатическия опит да се намери решение на войната с Русия.

На 1 август Русия, Беларус, САЩ, Германия, Полша, Словения, Турция и Норвегия извършиха размяна на 26 затворници от различни страни.

Ключовият извод в сводката на "Института за изследване на войната", е, че руските сили продължават да напредват бавно и постоянно в посока Покровск (западно от Авдеевка).

Това се дължи до голяма степен на недокомплекта и на недостатъчния брой украински военни на терен, непосредствено северозападно от Авдеевка.