Италианската опозиционна лявоцентристка Демократическа партия (ДП) избра Ели Шлайн, 37-годишна гражданка на САЩ и Италия, израснала в Швейцария, за нов лидер след поражението на изборите миналата година, предава Ройтерс.

Въпреки изоставането си в социологическите проучвания, Шлайн победи ветерана от ДП Стефано Боначини в гласуването на привържениците на ДП в неделя с около 54% на 46%, след като обеща да направи партията си по-радикална, за да се противопостави на управляващата консервативна коалиция.

Шлайн ще води опозицията в парламента и ще се изправи срещу премиера Джорджия Мелони, като две жени за първи път в историята на Италия ще оглавяват двете основни партии в страната.

Шлайн и Мелони имат различни позиции по редица въпроси.

Мелони се представя като защитник на традиционните семейства и ученията на Римокатолическата църква относно секса и аборта. Шлайн има връзка с жена и подкрепя правата на ЛГБТ-хората и равенството между половете.

Шлайн е работила в предизборния екип на бившия президент на САЩ Барак Обама през 2008 г. и 2012 г. и е сравнявана в италианските медии с Александрия Окасио-Кортез, политик от Демократическата партия от Ню Йорк, заради неочакваното й издигане и активистки плам.

Тя каза, че иска да обедини разделената си партия и да работи за прехода към по-екологична икономика, трудова реформа и разпределение на богатството.

"Демократичните хора са живи и са готови да се изправят. Това е ясен мандат за истинска промяна", каза Шлайн в неделя вечерта. "Ще поставим битката срещу всеки тип неравенство и несигурност в центъра на вниманието."

Въпреки че тя обеща ново начало за партията, много от високопоставените членове на ДП се обединиха зад нея през последните седмици.

Боначини е президент на богатия регион Емилия-Романя и се рекламира като добър администратор. Проучванията предполагаха, че той лесно ще победи Шлайн, но в крайна сметка той получи силна подкрепа само в по-традиционалисткия юг.

Дясната коалиция в Италия печели ключови регионални избори

Дясната коалиция в Италия печели ключови регионални избори

Ниска избирателна активност

Въпреки че ДП остана втора на изборите през 2022 г., проучванията показват, че тя е загубила връзка с избирателите от работническата класа и гласът и не се чу достатъчно силно в кампанията от миналата година.