Промигрантски организации и опозиционни партии в Италия са събрали достатъчно подписи, за да предизвикат референдум за облекчаване на строгите италиански закони за гражданство, според данни, публикувани от правителството във вторник, предава Ройтерс.

Инициаторите на каузата искат да намалят периода на пребиваване, необходим за кандидатстване за гражданство чрез натурализация, от 10 на 5 години, както и да позволят на новопридобилите италианско гражданство веднага да го предават на своите деца.

Събраните 500 000 подписа ще позволят да бъде свикан референдум, който да заобиколи блокирането в парламента, където досегашните опити за промяна на закона от 1992 г. са срещали трудности. Референдумът, ако бъде одобрен от Върховния и Конституционния съд, вероятно ще се проведе през 2025 г.

Ако бъде одобрено предложението, около 2,5 милиона чужденци ще могат да получат италианско гражданство. Подкрепата за инициативата идва от организации като Oxfam Italia и ActionAid, както и от партии като +Европа и Социалистическата партия на Италия.

Въпреки това, правителствените десни партии "Италиански братя" и "Лигата" са се противопоставили на такива опити в миналото.

Дебатът за гражданството беше отново актуализиран след успеха на мултикултурните италиански атлети на Олимпиадата в Париж, което подчертава проблемите на съществуващия закон, който затруднява получаването на италианско гражданство от деца на чужденци, живеещи в страната.

Италия иска 6 години затвор за Салвини заради стотици мигранти

Италия иска 6 години затвор за Салвини заради стотици мигранти

Премиерът Мелони го защити с довода, че е вършел задълженията си по защита на границите