Коронавирусната епидемия в Северна Италия до такава степен залива обществената здравна система там, че служители предприемат извънредни мерки за грижа за болните, като се опитват да върнат лекари от пенсиониране и ускоряват дати за завършване на студенти за медицински сестри, съобщава АП.

Регионът Ломбардия, епицентър на епидемията на Италия, сега е с 984 заразени от 1694 случая в Италия. Най-тревожното е, че 10% от лекарите и сестрите на Ломбардия не работят, защото са тествани положително за вируса и са под карантина, коментира водещият здравен служител в региона Джулио Галера.

Според официалните представители, очакват заразените в Италия да продължат да се увеличава поне още седмица, докато мерките за ограничаване не започнат да влизат в сила, а спешната медицинска помощ в Ломбардия достига до кризисна точка. Болниците в тежко засегнатите Лоди и Кремона са претрупан, пристигат повече пациенти, отколкото може да бъдат приети.

"Ефективно някои от болниците в Ломбардия са подложени на стрес, който е много по-тежък от това, което тази област може да понесе или тренира от години, за да се справи с този тип спешни случаи. Тази епидемия е в мащаб, който е по-голям, отколкото някой би могъл да си помисли, да си представи или предотврати", коментира д-р Масимо Гали, ръководител инфекциозни болести в миланската болница Сако.

Регионалното правителство на Ломбардия поиска от централното правителство да привика пенсионирани лекари и медицински сестри и да ги върне обратно на работа.

Освен това се очаква студентите, учещи за медицински сетсри, които трябва да положат окончателните си изпити през следващия месец, да се дипломират през следващите дни, за да могат веднага да бъдат назначени на работа,допълва Галера.

Частните болници в Ломбардия предлагат легла в отделения за интензивно лечение и много лекари от частния сектор са се съгласили да работят в държавните болници, за да облекчат кризата, заяви регионалният президент Атилио Фонтана.

Ломбардия и Венето са два от най-тежко засегнатите региона в Италия, а през почивните дни САЩ издадоха предупреждение за пътуване за американски граждани. Училищата остават затворени в понеделник, но като признак завръщане на живота към нормалното му състояние, катедралата в Милано, "Дуомо" отново отваря врати за туристи.

Италия отделя 3,6 млрд. евро за справяне с коронавируса

Италия отделя 3,6 млрд. евро за справяне с коронавируса

Това обяви министърът на икономиката Роберто Гуалтиери