Италиански депутати призоваха правителството си да предостави италианско гражданство на египетския студент и защитник на човешки права Патрик Заки, предаде Асошиейте прес.

Заки, който следва в университета в Болоня и изследва различията в правата на мъжете и жените в Египет, бе задържан в родината си, когато се прибрал у дома да види родителите си.

През февруари 2020 г. Патрик Заги бе задържан за постоянно в очакване срещу него да започне процес по обвинение, че разпространява фалшиви новини и призовава към неразрешени протести. Заки и адвокатът му настояват, че египетските власти нямат основания да го задържат.

Междувременно Долната камара на парламента в Италия гласува с огромно мнозинство документ, с който призовава премиера на страната Марио Драги да предостави гражданство на Патрик Заки. През април и италианският Сенат одобри подобна инициатива.

Около 270 000 подписа бяха събрани като част от онлайн петиция за предоставяне на италианско гражданство на студента Патрик Заки.

В документа, приет от италианските депутати, се казва и че правителството в Рим трябва да използва отношенията си с египетското правителство, както и участието си на различни международни форуми, за да настоява пред египетските власти да зачитат правата и свободите на гражданите, а по-специално свободата на словото, на сдружаване и на мирен протест. Освен това италианското правителство трябва да настоява да се сложи край на "безнаказаността на египетските власти, които извършват тежки нарушения на човешките права".

Все още не е известно дали правителството на Марио Драги е длъжно да отговори на призива на Парламента. Но ако Патрик Заки получи италианско гражданство, това ще окаже известен натиск върху Кайро и студентът ще бъде освободен и пуснат да се върне в Италия, където да продължи следването си.

Италия от години притиска Египет да открие и накаже виновните за смъртта на 28-годишния италиански докторант Джулио Регени, който през 2016 г. бе отвлечен в Кайро, а после измъчван и убит.

През май римски съдия посочи имената на четирима високопоставени членове на силите за сигурност в Египет, които следва да бъдат съдени по случая с Регени.

Дали за убийството му ще бъде въздадена справедливост, все още остава неизвестно - редица италиански правителства са обещавали да доведат случая докрай, но Египет е важен съюзник на Италия в Средиземно море, включително и в международните антитерористични усилия и е малко вероятно Рим да работи в ущърб на отношенията си с Кайро.