Италианското правителство може да подаде оставка преди края на мандата си, който изтича през 2013 г., ако установи, че страната не е готова да осъществи предлаганите от кабинета реформи.
Това заяви в Сеул премиерът Марио Монти, цитиран от агенция „Новости".

Монти пристигна в южнокорейската столица за срещата по ядрената сигурност.

Сегашното служебно правителство на Италия беше сформирано през ноември 2011 г. под натиска на икономическата криза и финансовите затруднения ,които среща страната.

През последните месеци прилаганите реформи, особено тази в трудовото законодателство са срещат остра критика от страна на редица политически партии и социални организации.

Според премиера, трудовата реформа, която беше приета от правителството на 23 март, е „справедлива и правилна", но срещу нея се обяви един от най-големите синдикати в страната - Общата италианска конфедерация на труда, както и Демократическата партия.

Предложенията на кабинета засягат 18 текста от трудовото законодателство, затрудняващи освобождаването от длъжност а на работещите на постоянен трудов договор. Според синдикатите, тези законови норми гарантират правата на работниците, а според правителството те ограничават възможностите на работодателите да наемат нови работници и в частност млади хора.

Според предлаганите от кабинета на Монти промени, уволнените работници ще могат да бъдат възстановявани на работа само ако са загубили работата си заради расова, полова или друга дискриминация. Ако това е станало по икономически причини, те ще  могат да разчитат само на компенсации.

След избирането на Монти за премиер неговият предшественик Силвио Берлускони прогнозира, че правителството ще може да управлява до парламентарните избори, които ще се състоят през 2013 г.