Италианските избиратели ще гласуват на предсрочни парламентарни избори, на които се очаква коалиция от десни партии да постигне най-добър резултат, обобщава АП.

Провеждат се избори за двете камари на парламента - Камарата на депутатите и Сената. След вота политическите сили в страната ще преговарят, за да си осигурят достатъчно подкрепа в парламента за съставяне на правителство. Очаква се новият парламент да започне работа на 13 октомври.

Последните официални предизборни проучвания в Италия бяха публикувани на 9 септември. Те показват, че дясноцентристката партия има добри шансове да надделее над всички съперници на изборите.

ЕК завоалирано предупреди бъдещите управляващи в Италия

ЕК завоалирано предупреди бъдещите управляващи в Италия

Фон дер Лайен обеща последствия при отклоняване от демократичните принципи

Така, според проучването на Youtrend, дясноцентристите могат да разчитат на 47,2% от гласовете, а левоцентристите - само на 28%. В същото време малко над 40 % от анкетираните заявиха, че все още не са решили какво да правят на изборите.

Според проучването най-много гласове се очаква да получи дясната партия "Италиански братя" (25,3%), ръководена от Джорджия Мелони. На второ място е лявата Демократическа партия (21,2%). Следва популисткото Движение "Пет звезди" (13,8%). Дясната партия "Лига" може да разчита на 12,9%.

Дясната партия "Напред, Италия" на Силвио Берлускони може да получи 7,9% на изборите.