Италианското правителство заяви, че руската частна военна компания "Вагнер" стои зад вълната от лодки с мигранти, опитващи се да прекосят централното Средиземно море като част от стратегията на Москва да отмъсти на страните, подкрепящи Украйна. Това съобщи агенция Ройтерс.

Мисля, че вече е безопасно да се каже, че експоненциалното нарастване на миграционния феномен, тръгващ от африканските брегове, също е, до незначителна степен, част от ясна стратегия за хибридна война, която дивизията на Вагнер прилага, използвайки значителната си тежест в някои африкански страни, посочи министърът на отбраната Гуидо Крозето.

Около 20 000 души са достигнали Италия досега тази година, в сравнение с 6100 през същия период на 2022 г., показват данни на вътрешното министерство. Проблемът с миграцията увеличава натиска върху дясното правителство.

Силите на Вагнер действат в няколко африкански държави, включително Либия, Мали и Централноафриканската република. Те също така оглавиха опита на Русия да превземе украинския град Бахмут.

Крозето, високопоставена фигура в дясната партия Братя на Италия на премиера Джорджия Мелони, призова съюзниците от НАТО да помогнат на Италия да се изправи пред нарастващия брой пристигащи мигранти. Атлантическият алианс става по-силен, ако проблемите, произтичащи от колективния избор, също се споделят, но рискува да се пропука, ако страните, които са най-изложени на ответни действия от различни видове, бъдат оставени сами, заяви той.

Подобни коментари дойдоха и от външния министър Антонио Таяни, който по време на посещение в Израел посочи, че е тревожно, че много мигранти идват от райони, контролирани от групата Вагнер.

Италия спаси хиляди бедстващи мигранти

Италия спаси хиляди бедстващи мигранти

Бедствали с претоварени лодки край Калабрия